Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Legendele Icoanei Maicii Domnului, purtată în această perioadă prin Galați

Your browser doesn't support HTML5 video.

Icoana Maicii Domnului, care ține în brațe un prunc fără chip, este purtată în aceste zile prin județul Galați. Iar credincioșii care iau parte la pelerinajul devenit tradiție s-au rugat pentru binele familiei.

Icoana are mai bine de patru secole vechime și a rezistat chiar dacă mănăstirea în care se află a fost afectată de mai multe ori de incendii și de cutremure.

Icoana argintată despre care se spune că îi fereşte pe credincioşi de secetă şi de boli a ajuns duminică la biserica Mavromol din Galaţi. Apoi, preoţii, însoţiţi de enoriaşi, au pornit în pelerinaj până la biserica Precista din oraş, unde icoana a rămas peste noapte.

Legendele locului spun că un călugăr venit dinspre Răsărit ar fi adus cu el o icoană şi ar fi ctitorit la Adam, în judeţul Galaţi, o mănăstire, în secolul al 16-lea. Însă documentele istorice arată că a fost sfinţită la mijlocul secolului al 17-lea. Lăcaşul de cult a fost cuprins de flăcări de mai multe ori şi afectat de cutremure, dar icoana în care chipul Pruncului Iisus nu se mai poate distinge a fost salvată de fiecare dată.

Preot Eugen Buruiană, Arhiepiscopia Dunării de Jos: "De la întâi august, icoana Maicii Domnului coboară pe Prut până la Galaţi, până la Dunăre, apoi urcă pe Şiret, pentru că, în pre-ziua hramului mănăstirii Adam, icoana să ajungă din nou acasă!"

Purtarea icoanei prin toate bisericile din judeţul Galaţi este o tradiţie care anunţa sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, prăznuita în 15 august.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult