Legendele Icoanei Maicii Domnului, purtată în această perioadă prin Galați
Your browser doesn't support HTML5 video.
Icoana are mai bine de patru secole vechime și a rezistat chiar dacă mănăstirea în care se află a fost afectată de mai multe ori de incendii și de cutremure.
Icoana argintată despre care se spune că îi fereşte pe credincioşi de secetă şi de boli a ajuns duminică la biserica Mavromol din Galaţi. Apoi, preoţii, însoţiţi de enoriaşi, au pornit în pelerinaj până la biserica Precista din oraş, unde icoana a rămas peste noapte.
Legendele locului spun că un călugăr venit dinspre Răsărit ar fi adus cu el o icoană şi ar fi ctitorit la Adam, în judeţul Galaţi, o mănăstire, în secolul al 16-lea. Însă documentele istorice arată că a fost sfinţită la mijlocul secolului al 17-lea. Lăcaşul de cult a fost cuprins de flăcări de mai multe ori şi afectat de cutremure, dar icoana în care chipul Pruncului Iisus nu se mai poate distinge a fost salvată de fiecare dată.
Preot Eugen Buruiană, Arhiepiscopia Dunării de Jos: "De la întâi august, icoana Maicii Domnului coboară pe Prut până la Galaţi, până la Dunăre, apoi urcă pe Şiret, pentru că, în pre-ziua hramului mănăstirii Adam, icoana să ajungă din nou acasă!"
Purtarea icoanei prin toate bisericile din judeţul Galaţi este o tradiţie care anunţa sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, prăznuita în 15 august.