Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Legea asistaților social, promulgată. Răspunsul unui bărbat la întrebarea ”Cu ce vă ocupați?”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care persoanele asistate social vor pierde ajutorul financiar acordat de stat dacă refuză un loc de muncă.

Și nu mai au, ca până acum, posibilitatea să respingă de trei ori oferta de angajare.

La fel va fi pedepsit și refuzul de a urma cursurile de pregătire profesională organizate de Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă.

În comuna Ţibăneşti, din judeţul Iaşi, există în prezent 230 de asistați social. Joi, primăria i-a chemat la muncă în folosul comunității pe 6 dintre ei. Dar s-au prezentat doar doi.

Reporter: "Cu ce vă ocupați?” Asistat social: ”Nu fac nimic.” Reporter: ”V-a oferit cineva loc de muncă?” Asistat social: ”Da, dar era prea departe. Nici salariul nu era bun."

Citește și
loc de munca, asistati social
Asistații social care refuză o singură dată un loc de muncă pierd ajutorul de la stat

Noua lege nu le mai permite însă să tot aleagă.

Saurica Cobuz, primarul comunei Ţibăneşti: "Mă bucură acest aspect! Cei care sunt apți să meargă la muncă. Am oameni care, merg la poarta lor și spun că nu-s acasă. Vor servicii ușoare, cât mai bine plătite."

Încântate sunt și autoritățile din comuna Ivăneşti, judeţul Vaslui, unde sunt pe liste peste 100 de asistați sociali. Un angajator local, care are o firma de prelucrare a lemnului, spune că până acum a căutat în zadar să angajeze 5 oameni.

Vadim Ciobanu, angajator: "În 4 ani de zile, dintre asistații social și șomeri m-au sunat doar 2 oameni. Au stat puțin, doar câte o lună. Le dau minim pe economie, sunt avantaje, facilități, dar ei preferă ajutorul social, să trăiască de pe o zi pe alta."

Localnic: "Să îi scoată la muncă, i-a învățat puturoși. Stai pe bere și sămânță pe marginea șanțului, dacă te cheamă la muncă cu ziua să spui că preferi să stai."

Ajutorul social pornește de la 142 de lei de persoană și crește în funcție de numărul membrilor familiei.

Cei cărora li se taie banii pot face din nou cerere pentru ajutor social, după un an.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult