Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Peste 100 de angajați ai Spitalului din Deva sunt blocați în clădire de 10 zile

Your browser doesn't support HTML5 video.

Dupa Suceava, și Spitalul Județean din Deva este de miercuri sub comandă militară. Ofițeri din Galați au venit pregătiți să pună ordine în haosul lăsat de decidenții locali.

27 de cadre medicale, din tot județul, și trei sferturi dintre pacienții unității județene au coronavirus. Peste 100 de angajați ai Spitalului sunt blocați în clădire de 10 zile, și nu se știe câți s-au mai îmbolnăvit, pentru că nu au fost încă testați.

Ministrul Sănătății a fost miercuri la Deva, ca să afle de ce niciunul dintre responsabili nu și-a făcut datoria, de la apariția primului caz de COVID19 în spital. În România, 20 dintre cei 215 pacienţii răpuşi de coronavirus, sunt din judeţul Hunedoara.

Nelu Tătaru: "Nu este încă situaţia de la Suceava, poate fi dacă nu rezolvăm în acest moment, am avut un management care nu a făcut faţă şi avem parte de demisii. În acest moment, am instalat manager şi director medical, medici militari. La spital nu există în acest moment circuite, iar ce exista nu sunt respectate. Avem de făcut o muncă care trebuia să înceapă cu personalul medical. Trebuie să vedem ce este cu personalul care este în autoizolare, pe care fiecare şi-a luat-o cum a crezut, neexistând o anchetă epidemiologică făcută de DSP din care să putem spune: atâţia doctori sunt infectaţi sau asistenţi".

Patru medici militari de la Galaţi au preluat conducerea în Spitalul de la Deva după mai bine de 10 zile de haos în care peste o sută de cadre medicale au fost obligate de DSP să nu părăsească spitalul şi 85 de pacienţi au fost confirmaţi cu COVID 19. Primarul Devei, el însuşi vindecat de coronavirus, Florin Oancea explică:

Citește și
spital suceava
Noile măsuri impuse de Armată la Spitalul din Suceava. Doctorii demisionari, convinși să se întoarcă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva: "Cei care doresc să revină la munca o vor face în regimul pe care îl vom stabili cu noua conducere a spitalului, iar ceilalţi trebuie să opteze pentru şomaj tehnic să se facă zilele de concediu legal"

Cadrelor medicale le-au fost recoltate probe pentru testele Covid 19. Analizele se vor prelucra la Timişoara şi Cluj-Napoca. La Deva exista un singur aparat PCR real time, căruia îi lipsesc însă anumite componente şi nu poate fi folosit.

Până miercuri se ştia doar ca în judeţul Hunedoara sunt 27 de cadre medicale infectate cu SARS-COV-2.

 

Ce s-a întâmplat la Spitalul Județean Deva

 

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva, Silviu Didilescu, şi directorul medical, Claudiu Antal, au demisionat marți din funcţii.

Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Prefecturii Hunedoara, Lucian Morogan, potrivit Agerpres. La rândul său, prefectul judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă, a declarat, marţi, că managerul şi directorul medical de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva au demisionat deoarece nu au reuşit să-şi impună programul de restructurare a unităţii sanitare în faţa medicilor de acolo, inclusiv programul de lucru de 14 zile, propus în condiţii de izolare.

Sindicatul medicilor din Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva "Medicorum Honorem" a acuzat, luni, conducerea unităţii medicale de "abuzuri" în modul în care ar fi înţeles să gestioneze activitatea instituţiei şi programul de lucru al cadrelor medicale, în contextul epidemiei de COVID-19, solicitând intervenţia miniştrilor Sănătăţii şi Muncii pentru detensionarea situaţiei.

Într-o scrisoare deschisă adresată miniştrilor Nelu Tătaru şi Violeta Alexandru, medicii au susţinut că după ce spitalul a intrat în carantină, pe 29 martie, personalul medical nu a mai putut părăsi unitatea sanitară, iar SJU Deva ar fi continuat să interneze cazuri noi de bolnavi COVID-19 pozitiv.

Organizaţia sindicală susţine că după testarea medicilor şi delimitarea cazurilor COVID-19 pozitiv, actuala conducere a SJU Deva ar fi putut relua activitatea normală pentru întreg personalul angajat, cu respectarea normării muncii şi acuză că s-ar face presiuni pentru ca unele cadre medicale să vină la serviciu pentru perioade consecutive de 14 zile.

În finalul scrisorii deschise, Sindicatul "Medicorum Honorem" avertizează că "va refuza categoric prezentarea la muncă în astfel de condiţii impuse abuziv", apreciind că interdicţia de a părăsi spitalul la finalul programului de lucru nu ar fi justificată.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult