Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ieșenii s-au jucat de-a dacii și romanii, la Festivalul Getodava. ”Eu sunt Batman. Am venit la luptă, apoi mă dau pe tobogan”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Echipați cu arcuri, sulițe și scuturi, mai mulți războinici și-au arătat măestria pe un câmp din Iași, acolo unde se ține Festivalul istoric Getodava.  

Tot acolo, au fost recreate frânturi din viața de acum două milenii. Taberele meșteșugărești au fost luate cu asalt, în special de copii.

Într-o atmosferă desprinsă parcă din filmele istorice, războinicii s-au pregătit de luptă.

Regele Tarabostes, aristocrat dac: ”Ne ajustăm echipamentul, ca să fie lejer în timpul luptei și să nu ascundem elementele care ne identifică”.

Soldat dac: ”Cred că o sa fie o bătălie pe cinste, îl am aici pe regele Tarabostes, sunt garda lui de corp, trebuie să demonstrăm că dacii întotdeauna vor învinge și sunt mai buni ca romanii”.

O altă luptă se purta ceva mai departe, unde se pregăteau tocana în cazane, lipia pe plite și carnea în proțap. Oaspeții abia și-au tinut pofta în frâu, până au fost gata bucatele.

Citește și
Bătălia dintre daci și romani, rescrisă la Sărata Monteoru. I-a impresionat mai ales pe copii
Bătălia dintre daci și romani, rescrisă la Sărata Monteoru. I-a impresionat mai ales pe copii

”Tot ce e aici e carne de berbecuț!”.

Festivalul Getodava, organizat pentru a treia oară la Iași 

Constantin Lăpușneanu, organizator: ”Niște pulpițe de berbecuț, marinate de câteva zile în baiț, în vin și tot felul de mirodenii, știm foarte bine că dacii creșteau foarte multe animale domestice, oi, capre, vaci și porci”.

Atelierele de meșterit, de tir cu arcul și bătut monede au fost luate cu asalt de oameni. Cei mai mulți s-au gândit să imortalizeze momentul.

”Improvizați cu un băț, cu o suliță! Nea Jean, stați acolo să vă fac o poză!”.

”Copil: Eu mă duc la luptă și am venit aici să mă dau pe tobogan. Reporter: Ce super erou ești tu? Copil: Eu sunt Batman!”.

Festivalul istoric Getodava, organizat pentru a treia oară la Iași, se încheie duminică după-amiază.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult