Hamsia se prinde tot mai greu la noi în țară. Pescarii dau vina pe lucrările de lărgire a plajelor. „Luna mai a fost proastă”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Pescarii spun că motivul ar fi lucrările de lărgire a plajelor, care ar fi dus la o migrare a peștilor în larg, în căutare de hrană. Pe de altă parte, biologii marini încearcă să salveze două specii de scoici comestibile, din categoria celebrelor vongole, astfel că au amânat lărgirea unei plaje din Eforie.
Capturile de hamsii sunt modesteLa ora patru și jumătate, pescarii din Corbu ies pe mare. Plasele sunt montate la nici un kilometru în larg. Este sezonul hamsiei și speră să le găsească pline, dar captura este modestă - câteva zeci de kilograme, față de cel puțin 500 de kilograme, acum câțiva ani.
Pescar: „Trei, doi, unu... și! Se varsă peștele în barcă”.
Pescar: „Luna mai, anul acesta, a fost foarte, foarte proastă. Nu, 90%”.
Puținele exemplare sunt și mici, jumătate din cantitate este formată din puiet.
Pescar: „E puțin”.
Pescarii pun scăderea capturii pe seama lucrărilor de extindere a plajelor, care au adâncit fundul mării. Peștii nu mai găsesc hrană aproape de mal și au migrat în larg, dar cum acolo marea este prea adâncă, peste 80 de metri, nu pot monta echipamentele de pescuit.
Adrian Bîlbă, inspector ANPA: „Astfel de lucrări sunt generatoare de modificări ale curenților marini și ale deplasării peștilor, în special a peștilor mici - șprot, hamsie. Era de așteptat ca ea să se retragă într-o oarecare măsură, până se va reface zona costieră”.
Cantitatea de hamsie s-a înjumătățitDe la începutul lucrărilor pentru extinderea plajelor, în urmă cu cinci ani, cantitatea de hamsie capturată la noi s-a înjumătățit. În loc de 32 de tone, cât prindeau pescarii în 2018, anul trecut au adunat 15. Astfel că, în restaurante și cherhanale, se găsește des hamsie din import. La noi este unul dintre cei mai căutați pești, iar rețetele sunt variate.
Bucătar: „Se spală, se curăță, se ține apoi o zi în ulei, o zi în oțet și una în sare, iar după trei zile este gata macerată”.
Client: „Este un pic mai acrișor, dar este extraordinară salata asta. Asta cu un pic de sare este extraordinar, cu un șpriț rece”.
În Eforie Sud, lărgirea unei plaje a fost amânată pentru a găsi o modalitate de a proteja două specii de scoici comestibile, dar pe care noi nu le recoltăm. Este vorba despre Donax și Donacilla, două tipuri de vongole.
Marius Stamat, managerul unei firme constructoare: „Noi am venit cu o soluție de translocare temporară a lor, urmând să se facă această translocare, să se facă această înnisipare, aducerea scoicilor înapoi și livrarea plajelor către client”. Vongolele sunt foarte apreciate în străinătate. În bucătăria mediteraneană sunt zeci de preparate care le conțin. Octavian Băloi, bucătar: „Au un gust de mare, de fresh, de sărat, de scoică proaspăt scoasă. Chiar cele de Marea Neagră, clasice, ale noastre, au un gust foarte pronunțat și le folosim în paella”.
În multe restaurante cu specific pescăresc de la malul mării atât hamsia, cât și scoicile, sunt importate din Bulgaria sau chiar Noua Zeelandă.