Ghid pentru femeile bătute de parteneri, întocmit de autorități. Unde NU trebuie să se ascundă
Your browser doesn't support HTML5 video.
Majoritatea victimelor sunt însă prea speriate ca să poată face acest pas. Un proiect de lege ajuns în Senat propune înființarea unor echipe de intervenție care să le preia și să le îngrijească pe femeile agresate. Până când legea le va oferi şi o protecție reală, ele au la dispoziție un ghid făcut de autorități, care le învață cum să scape de agresor.
20.000 de victime ale violenţei în familie sunt înregistrate într-un an la noi în ţară, iar cauzele sunt multiple. Ordinele de restricţie încălcate, pedepsele mici pentru agresori şi lipsa de proceduri sunt doar câteva dintre ele. Acum avem un proiect de lege care introduce noţiunea de echipe de intervenţie de urgenţă.
Mihaela Ungureanu, director DGASPC Sector 4: "Vor funcţiona la nivelul UPU. Va fi posibilă intervenţia rapidă punctuală, pentru a sprijini victima, nu va mai fi nevoie ca victima sa aștepte şi să se deplaseze la INML pentru un certificat medico-legal."
Femeia sună la o linie dedicată victimelor, echipa de intervenţie de la Asistenţa Socială vine, o preia dacă este în pericol şi o duce într-un centru unde este consultată de doctor, consiliată de psihologi şi i se oferă adăpost.
În prezent, aceşti pasi înseamnă drumuri multe şi zile întregi pierdute, timp în care victima este tot în preajma agresorului.
Andreea Braga, directorul Centrului Filia: "Trebuie să se deplaseze la Medicină Legală, care nu e în toate localităţile. Pentru asta trebuie să aibă bani pentru drum şi pentru certificat."
Până când vor putea cere ajutorul statului, victimele pot afla dintr-un ghid pus la dispoziţie de autorităţi cum să scape de un agresor. De îndată ce identifică semnele care îl trădează pe partener că va deveni agresiv, victima trebuie să aibă un plan, pentru a părăsi cât mai repede locuinţa.
De multe ori când se simt în pericol, victimele au tendinţa de a se închide în baie. Nimic mai greşit, spun specialiştii. Nu vă baricadaţi niciodată într-un loc fără ferestre mari, în care există riscul să rămâneţi fără semnal ca să chemaţi ajutor.
Când la mijloc sunt şi copii, victima poate stabili un cod, o frază sau un cuvânt, prin care să îi anunţe pe cei mici că sunt în pericol.
Ultimul loc în care ar trebuie să vă gândiţi să vă adăpostiţi este bucătăria. Aici, ustensilele pot deveni oricând arme în mâna agresorului.
Partea şi mai grea începe atunci când victima reuşeşte să iasă din locuinţa. Este bine să păstreze la vecini sau în maşină, bine ascunsă, o geantă cu bani, haine şi documente. Şi să nu uite să-şi dezactiveze GPS-ul de pe telefon.
Sursa: Pro TV
Etichete: victime , violenta domestica , femei batute , parteneri
Dată publicare: 02-03-2018 18:29