Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Gerul și zăpada, benefice pentru sănătate și frumusețe. Ce se întâmplă în corp la -15 grade Celsius

Your browser doesn't support HTML5 video.

Gerul ne menţine mai sănătoşi. În ultimele zile, numărul celor ajunşi în spitale cu gripă şi viroze a scăzut pentru că frigul tăios scade puterea virusului gripal.

Iar zăpada ne aduce o mulţime de beneficii, dacă ieşim la plimbare sau cu lopata la curăţat trotuarul şi maşina.

Diana Pivniceru, antrenor de fitness şi campioană naţională ne explică de ce ar trebui să ieşim afară să curăţăm zăpadă.

Diana Pivniceru: ”Vreau să spun că este un sport minunat, pentru că intră toate grupele musculare. Simt, de exemplu, şi la dorsali, şi la spate, şi la umeri, şi la abdomen, şi la picioare.”

Antrenorii spun că o oră de dat la lopată în zăpadă este echivalentă cu două ore într-o sală de sport. Iar cine aleargă pe timp de iarnă afară poatre arde şi cu 200 de calorii mai mult decât pe timpul verii.

În plus, trecerea de la cald la frig stimulează circulaţia sanguină, pentru că vasele de sânge se contractă.

În acelaşi timp, frigul reduce inflamaţiile şi diminuează durerea, în special la mâini şi picioare.

Mulţi cunosc aceste beneficii. Joi, la Băile Felix, unii turişti se bucurau de cele -5 grade de afară în bazine descoperite pline cu apă termală.

Iar dacă se încălzeau prea tare, ieşeau şi îşi dădeau cu zăpadă.

Eduard Botez, kinetoterapeut: "Este foarte de bine. Atâta timp cât nu suferă de nişte afecţiuni cardiace, este extraordinar. Pentru că alternanța asta, de la rece la cald, este foarte benefică pentru piele, pentru riduri la doamne, este aplicată chiar şi la sportul de performanţă. Datorită răcelii, sângele este împins spre organelle interne.”

Un alt efect benefic al gerului este că anumiţi germeni nu supravieţuiesc la minus 15 grade.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, şef UPU-SMURD Iaşi: "În aceste zile cu temperaturi foarte scăzute, numărul pacienţilor prezentaţi la spital a fost mai redus decât zilele anterioare, inclusiv a celor cu afecţiuni respiratorii acute, viroze, bronşite sau suspiciune de gripă. Chiar în aceste zile nu a fost nicio prezentare în urgenţă.”

Gerul este considerat de unii specialişti şi un antidot importiva depresiei, dacă faceţi plimbări afară, care vă pot aduce şi un somn mai bun. Şi nu în ultimul rând, zăpadă purifica aerul.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult