Fermierii români încep să se asocieze în număr mare în cooperative agricole. Care sunt avantajele
Your browser doesn't support HTML5 video.
Autoritățile au alocat fonduri europene pentru astfel de colaborări, iar anul trecut au fost fondate aproape 800 de cooperative, de patru ori mai multe ca în 2020.
Mulți au fost stimulați și de diversele programe pentru culturi agricole sau legume.
Radu Ghilezan își vindea legumele și verdețurile până acum trei ani în piețele din Timiș. Atunci a intrat într-o cooperativă agricolă, iar acum dă toată marfa către un lanț de supermarketuri. Și-a mărit de patru ori suprafața pe care o cultivă, pentru că și-a dat seama că există cerere.
Radu Ghilezan, membru cooperativă: ”Doream de mai multă vreme să fac acest pas, din fericire s-a ivit oportunitatea aceasta, să îmi vând producția fără să bat piețele. Era un risc destul de ridicat să rămâi cu marfa nevândută".
De patru ori mai multe cooperative înființate în 2021, față de 2020Cooperativa din care face parte numără 16 membri și lucrează împreună peste 40 de hectare pe care cultivă legume și verdețuri.
"Este salată, săptămâna viitoare o să estimăm și o livrăm către un lanț de magazine din toată țara".
Fiecare membru al cooperativei are sarcinile împărțite în ceea ce privește producția și livrarea.
Gelu Berlovan, președinte cooperativă: "Prin cooperativă vindem organizat, e mai bine, e mai ușor, te poți ocupa de producție, lăsând partea cu vânzarea, adică statul în piață, lăsând pe altcineva să facă asta".
La nivel național, anul trecut au fost înființate 787 cooperative agricole, spre deosebire de 2020, când au apărut 186. Acest lucru a fost accelerat de faptul că pentru a accesa fonduri prin programul Instalarea Tânărului Fermier, membrii cooperativelor primeau puncte suplimentare.
NUMAR DE COOPERATIVE AGRICOLE NOU ÎNFIINȚATE
SURSA: confidas.ro
2018 -286 2019 -223 2020 -186 2021 -787
În România există aproape 4.000 de cooperative agricoleȘi cooperativele mari pot accesa fonduri europene.
Nicoleta Dumitrescu, președinte cooperativă: "A venit din dorința și necesitatea de creștere, atât a membrilor fondatori, cât și a cerințelor pieței de a fi mai competitivi. Cooperativa va putea negocia mult mai bine".
Reprezentanții magazinelor susțin că și lor le este mai ușor să preia marfa de la o cooperativă, decât de la mai mulți producători, separat. În acest fel și-au dublat numărul de fermieri cu care lucrează.
Gabriel Pâslaru, purtător de cuvânt lanț de supermarketuri: "Ei trebuie să fie în stare să produc constant niște cantități pe care le contractăm cu un an înainte. Nu poți veni cu sacul la un retailer, pentru că volumul de produse este uriaș, una este să încarci și să descarci un tir, alta este să descarci 30 de papuci, să faci 30 de facturi diferite" .
În total, în România sunt aproape 4.000 de cooperative agricole.