Fata de 17 ani care a fost incendiată are nevoie de ajutor: ”Viață nouă pentru Măriuca”
În iunie 2020, o adolescentă de 17 ani din județul Mehedinți a suferit arsuri severe, pe 90% din suprafața corpului și arsuri pe căile respiratorii, ca urmare a unei tentative de omor prin incendiere.
Transferată la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București, Maria a fost tratată de o echipă multidisciplinară (ATI, Chirurgie plastică, Kinetoterapie), și a fost salvată.
Acum, ea are nevoie de recuperare medicală într-un centru de specialitate, destinat reabilitării pacienților cu arsuri severe, pentru o perioadă mare de timp.
De asemenea, ea va avea nevoie în continuare de tratament local al leziunilor, prin multiple intervenții - chirurgie reparatorie, compresie (echipamente compresive) și de preparate farmaceutice, care nu sunt decontate de statul român.
”Tragedia a fost posibilă și datorită mărinimiei sistemului de justiție din România, care a considerat că un criminal în serie se poate reintegra în societate, după ce a comis 5 crime. În documentele medicale, Maria este o pacientă de 18 ani, diagnosticată cu arsuri pe 90% din suprafața corpului și arsuri căi respiratorii. Dincolo de documente, Maria este un miracol și în același tip o forță. Este foarte greu să accepți că într-o singură clipă ți s-a schimbat toată viața. Maria știe că s-a născut din nou. Că noua ei existentă, începută cu dureri imposibil de descris în cuvinte, va continua cu lupte multiple pentru recuperare (reabilitare medicală de lungă durată, într-un centru din străinătate, intervenții chirurgicale repetate), tratamente locale ale leziunilor prin compresie și preparate farmaceutice, nedecontate de stat.” - spune Narcis Hogea, inițiator al campaniei ”Viață nouă pentru Măriuca”.
Fiul lui Narcis Hogea, Alexandru, în vârstă de 19 ani, a supraviețuit incendiului din Clubul Colectiv, a fost spitalizat într-un spital bucureștean și transferat după 8 zile în Austria, în urma unor presiuni ale societății civile, pentru a beneficia de tratament într-un centru destinat tratării pacienților cu arsuri severe.
Pentru Alexandru, însă, șansa transferului a venit prea târziu: în 22 noiembrie 2015 a pierdut lupta pentru viață.
Campania ”Viață nouă pentru Măriuca” a fost demarată cu sprijinul unui grup de voluntari – activiști pentru drepturile pacienților, odată cu un material video realizat la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, București de către Mihai Grecea, regizor de film, activist civic pentru drepturile pacienților și supraviețuitor al incendiului Colectiv.
O puteți cunoaște, astfel, pe Măriuca, beneficiara acestei campanii, alături de o parte a echipei medicale care a contribuit la salvarea sa și de Bogdan Moleșag, psiholog, supraviețuitor al incendiului din clubul Colectiv.
Campania ”Viață nouă pentru Măriuca” poate fi susținută cu donații pe pagina sa dedicată, AICI.
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 23-11-2020 12:04