Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Guvernul acordă 50% din salariul brut la angajarea românilor concediați în străinătate

Your browser doesn't support HTML5 video.

Guvernul acordă 50% din salariul brut celor care angajează romani întorşi din străinătate, după ce şi-au pierdut locul de muncă peste hotare.

 

Concret, pot primi până la 2.500 de lei, lunar, timp de un an, pentru fiecare astfel de salariat. Şi totuşi, agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă nu au înregistrat până acum nicio cerere în acest sens, deşi pandemia i-a forţat pe mulţi să revină în ţară.

Potrivit Ministerului Muncii, de anul trecut şi până acum s-au întors în ţară din diaspora aproape un milion de români.

Cei care au apelat la agenţiile de ocupare a forţei de muncă au fost însă extrem de puţini. Dacă anul trecut au fost înregistrate în evidențe aproape 2.000 de astfel de persoane, anul acesta numai în primele două luni peste o mie de şomeri au venit din diaspora.

Angajatorii care puteau primi sprijin de la stat de până la 2.500 de lei lunar nu au găsit însă persoane concediate în străinătate dispuse să lucreze în ţară. Nici o solicitare nu a fost înregistrată în acest sens.

Citește și
librarie
Românii deschid librării în diaspora. O carte românească poate ajunge pe orice continent cu 1,5 euro

Laura Moga, manager fabrică: „Din anul 2020 am angajat peste 40 de oameni şi niciunul nu a fost întors din străinătate ca să putem beneficia de această lege care ne-ar fi avantajat. Probabil nu aveau contracte de muncă acolo."

Ciprian Boșca, consilier AJOFM Cluj: „Nu am avut cazuri de persoane, de angajatori care să fi angajat cetăţeni români care au lucrat în străinătate şi s-au întors şi să ne fi solicitat această subvenţie."

Fie oferta li se pare neatractivă angajatorilor, fie nu ştiu de acest sprijin guvernamental.

Ioan Hosu - Sociolog, Profesor Universitatea Babeș-Bolyai: „Grupurile ţintă nici măcar nu ştiu că există aceste facilităţi, pe lângă faptul că oferta pe care o vedem din partea ţărilor din vestul Europei este mult mai atractivă, într-o ţară săracă ofertele de sprijin sunt mici, iar într-o ţară bogată ofertele de sprijin sunt şi ele, normal, mai bogate."

Însă mulţi români lucrează fără contracte legale peste hotare şi atunci nu se califică. În plus, aici ajutorul de şomaj este mult mai mic în comparaţie cu cel din alte ţări europene.

Elena: „Am lucrat un an şi şapte luni, a murit bătrâna, a decedat, iar apoi am făcut pentru şomaj. Când moare bătrâna, automat îţi închide contractul…deci dacă ai contract de 54 de ore la săptămână iei şomaj frumos, de 750-800. Dacă ai contract de 25 de ore, nu 54, ai şomaj de trei-patru sute…"

Angajatorii mai pot solicita acest sprijin de la Guvern până în luna septembrie, cu o condiţie: ca persoanele angajate să aibă dovada că au fost concediate peste graniţe.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult