Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Expoziție pentru nostalgici la Muzeul Județean Buzău. Cum se îmbrăcau și se îngrijeau femeile în perioada comunistă

Your browser doesn't support HTML5 video.

O expoziție pentru nostalgici și-a deschis porțile la muzeul județean din Buzău. Iar în prim plan sunt ținutele din perioada comunistă, dar și produse cosmetice, bijuterii sau reviste de modă din acele vremuri. În total, sunt peste 3.000 de obiecte.  

Pentru că este luna femeii, expoziția are în centrul atenției imaginea femeii în perioada comunistă. Primii vizitatori și-au adus aminte de acele vremuri și de eforturile pe care le făceau pentru a obține anumite produse.

Vizitator: ”Când mergeam în concediu la mare mergeam în locurile unde erau cazați turiști polonezi și mai cumpăram de acolo cosmetice și haine. Cei de aici din Buzău preferam să mergem în București sau să cultivăm relații pe la magazine să facem rost de o pereche de pantofi, de ciorapi”.

La începutul erei comuniste femeile nu puneau mare preț pe modă. Hainele erau în general simple și în culori închise.

Marinela Trandafir, muzeograf: ”Când apare Nicolae Ceaușescu, acesta, pentru o scurtă perioadă de timp, are o deschidere către țările din vest și atunci femeia adoptă un stil mai elegant”.

Citește și
brancusi
Despărțire cu scandal de expoziția Brâncuși de la Timișoara. Români veniți din toată țara află la muzeu că nu mai pot intra
”Se descurcau cu ce aveau și erau prețuite mult timp”

Multe produse cosmetice din acele vremuri erau fabricate în țară și în cantități limitate.

Vizitator: ”Se descurcau cu ce aveau și erau prețuite mult timp, chiar îmi aminteam acum rujurile acelea verzi care se transformau în roșu, cremele acestea chinezești care le foloseau și pentru ten și pentru diverse afecțiuni ale pielii”.

Daniel Costache, director Muzeul Județean Buzău: ”Exponatele fac parte în cea mai mare parte din patrimoniul muzeului județean, peste 3.000 de obiecte, dar fac parte și din colecții private. Adună mai mult de 7- 8.000 vizitatori pe an”.

Expoziția poate fi vizitată până în 29 aprilie. Accesul este gratuit.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult