Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Explicaţiile localnicilor care incendiau maşini vechi. "Cu ce să trăim? Cu fiare să nu trăim, porumb să nu furăm?"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Au fost descinderi de amploare marți dimineaţă la Bălteni, în judeţul Dâmbovița.

Poliţiştii, împreună cu cei de la Garda de Mediu au verificat zeci de gospodarii după ce au primit informaţii că acolo, aproape zilnic, sunt dezmembrate ilegal, iar apoi incendiate, autoturisme. Zona a fost grav poluată.

Nici nu se crăpase bine de ziuă, când aproape 300 de poliţişti, jandarmi şi comisari ai Gărzii de Mediu au descins aici, în satul Balteni, din Conteşti, judeţul Dâmboviţa. Anchetatorii vizau gospodăriile unde aveau informaţii că au fost dezmembrate şi arse mai multe autoturisme care au poluat mediul. Acum, proprietarii gospodăriilor sunt traşi la răspundere, cei mai mulţi au fost sancţionaţi.

Cu greu au reuşit să se înţeleagă comisarii Gărzii de Mediu cu localnicii din Bălteni. Curţile lor par centre de dezmembrări auto.

Nu o dată, cei care treceau pe drumul care leagă Bucureşti de Târgovişte au surprins, în imagini, nori negri de fum exat deasupra satului. Ei au şi sesizat autorităţile.

Citește și
Puscarias
Cum au reușit pușcăriașii din Ploiești să introducă droguri în penitenciar, fără ca cineva să își dea seama

Iar fumul, plin de substanțe periculoase, ajungea până în București. Poluări masive, sesizate de o rețea independentă de monitorizare a aerului, s-au înregistrat luna trecută, când au existat depășiri și de 350% față de nivelul maxim admis, dar și acum o săptămână.

Nici nu se crăpase bine de ziuă, când aproape 300 de poliţişti, jandarmi şi comisari ai Gărzii de Mediu au descins în satul Bălteni, din Conteşti, judeţul Dâmboviţa.

Anchetatorii vizau gospodăriile unde aveau infiormatii că au fost dezmembrate şi arse mai multe autoturisme care au poluat mediul. Acum, proprietarii gospodăriilor sunt traşi la răspundere, cei mai mulţi au fost sancţionaţi. Comisarii Gărzii de Mediu au găsit probe care îi contrazic pe localnici.

Ilie Popa, comisar Garda de Mediu: "În această localitate se ard zilnic tone de materiale interzise."

Mircea Fechet, Ministrul Mediului: "Avem informaţii că şi ziua şi noaptea, în această comunitate se ard deşeuri, fapt care generează poluare. Mi-au comunicat deja colegii că au găsit foarte multe deşeuri periculoase, recipiente de otrăvuri, recipiente de erbicide folosite în agricultură".

Comisar Garda de Mediu: "S-a constatat că desfăşuraţi activităţi de dezmembrare, dezasamblare vehicule scoase din uz, fără a deţine autorizaţie de mediu”

Femeie: "El m-a băgat să semnez!”

Comisar: "Aveti o groază din dezmembrări!"

Localnică: "Cu ce să trăim şi noi? Cu fiare să nu trăim, porumb să nu furăm şi noi?! Ne ducem la produs ca să câştigăm bani!" "Ce avere avea asta de i-a luat fierul, să ia şi el pâine la copii? Luă şi el pâine la copii, are 7 copii. Avea 200 de kilograme de fier" spune altcineva.

Viorel Alexe, comisar Garda de Mediu: "Se sustrag de la plata anumitor taxe. Amenzile sunt cuprinse de la 3000 la 7500, pentru persoane juridice, de la 40.000 la 70.000".

Ministrul Mediului vorbeşte şi despre lucruri mult mai grave: crimă organizată, exploatare de minori şi poluare masivă.

În cadrul aceleiaşi acţiuni, poliţiştii au percheziţionat şi două locuinţe, unde aveau informaţii că sunt ascunse bunuri furate.

Săptămâna trecută au avut loc alte descinderi legate de arderile ilegale din zona capitalei. Autorităţile au dat amenzi de peste 180.000 de lei la Sintești, Vidra şi Jilava.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult