Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Expert în egalitatea de șanse, în firme. ”De ce o femeie nu poate fi motostivuitor?”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Firmele cu cel puțin 50 de salariați ar putea avea în doi ani, pe lângă secretar, contabil sau IT-ist și un expert în egalitatea de șanse.

Premierul a anunțat că va introduce obligația ca instituțiile și firmele să aibă un astfel de responsabil.

Șefa ''Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați'' spune însă că fiecare instituție decide dacă angajează un asemenea expert.

Expertul în egalitatea de şanse ar trebuie să se ocupe de femeile plătite mai prost decât bărbaţii din aceeaşi funcţie sau de cazurile de hărţuire, inclusiv sexuală. Tot el trebuie să vegheze să nu fie un mediu ostil la muncă.

Tanar: "Cred că este mai bine să lăsăm la nivelul angajaţilor să vorbească între ei, să comunice, să-şi dezvolte simţul comunicării decât să vină un om să le spună ce să facă, pentru asta există un psiholog''.

Iniţial, Viorica Dancila, prima femeie premier a anunţat obligaţia de a angaja un expert.

Viorica Dăncilă: "Vom introduce OBLIGAŢIA persoanelor juridice din sistemul public şi privat care au peste 50 de salariaţi de a avea în structura de personal un expert în egalitate de sanse''.

În schimb, şefa Agenţiei Naţionale pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, Graţiela Drăghici, spune că firmele pot, dar nu sunt obligate să angajeze un astfel de expert.

Graţiela Drăghici, ANES: "Legea e foarte clară. Expertul poate atrage semnal din perspectiva unor stereotipuri legate de meserii masculinizante. De ce o femeie nu poate fi motostivuitor? Pentru că sunt, dar foarte puține. De ce un barbat nu poate fi om de servici?”

În prezent, angajaţii care se consideră discriminaţi pot solicita ajutorul organizaţiilor sindicale sau se pot adresa direct instanţei şi pot cere despăgubiri.

Conducerea Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi are şi un ţel. Concret, până în 2020 70% din 1680 de instituţii publice naţionale şi locale trebuie să aibă deja angajat un expert sau tehnician în egalitatea de şanse.

Ca acest lucru să fie posibil, şefa Direcţiei spune că angajaţii trebuie să fie instruiţi timp de doi ani, aceştia trebuie să urmeze cursuri de formare în universităţi de profil şi nu sunt gratuite.

Agenţia Naţională pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi funcţionează în ţara noastră din 2014. În instituţie lucrează 50 de persoane dintre care 20 sunt consilieri. Iar bugetul de salarii pentru cei care lucrează aici depăşeşte 100 de mii de lei lunar. Însă puţini au auzit de activitatea şi mai ales de rezultatele Agenţiei.

Şefa instituţiei, medicul ginecolog Graţiela Drăghici, o apropiată a premierului Vasilica Viorica Dăncilă, a încercat să ne explice volumul de muncă din agenţie.

"Lupta pentru egalitate începe în sufletul tău, iar apoi trebuie să se răspândească în toată lumea", spune Graţiela Drăghici.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult