Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Experiment Știrile PRO TV. Cum e tratat un bărbat în scaun cu rotile de taximetriști

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un caz revoltător înregistrat în Bucureşti arată încă o dată modul umilitor în care sunt tratate persoanele cu nevoi speciale. O tânără de 17 ani cu autism a fost dată jos din TAXI de un şofer care i-a spus că nu transportă persoane cu handicap.

Asta deşi taximetriştii sunt obligaţi prin lege să nu refuze cursele, dacă au indicativul liber aprins. Dar majoritatea nu o respectă, după cum se poate vedea şi dintr-un experiment realizat de o echipă a Ştirilor PROTV.

"Ne puteţi lua şi pe noi? Unde vreţi să vă duceţi? Până în Berceni, Apărătorii Patriei. V-aţi uitat şi la preţ? Uitaţi-vă că îmi e milă, e 3,5, face vreo 60 de lei până acolo. Eu vă întreb dacă ne luaţi? Sigur că da, dar eu nu vreau să vă duc, nu vreau să vă iau banii. De ce? Nu.. sunt mai ieftine în spate. Noi avem nevoie să ne ducem, nu contează. Aveţi problema că este aşa? Nu, nu, dar nu pot să iau banii la oamenii ăştia. Dar banii nu sunt o problemă! Nu vreau să merg."

Aşa sună explicaţiile unor şoferi de TAXI care, deşi, erau staţionaţi şi aşteptau clienţi, au refuzat categoric să ne ajute.

Însă pentru Marius nu este o situaţie ieşită din comun. Aflat de 7 ani într-un scaun cu rotile, spune că, deşi este greu, se deplasează cu maşina personală, decât să apeleze la transportul public sau la taximetrişti.

Citește și
protest taximetriști
Un taximetrist explică de ce pasagerii preferă UBER: ”Pădure fără uscături nu există”

Marius Stratulat, preşedintele unui ONG: "Nici măcar nu am apucat să vorbesc cu mulţi dintre ei şi am primit refuz. Oamenii au judecat aparența."

Câteva minute mai târziu am găsit o maşină, dar cu traseul stabilit:

"Dacă mergeţi în Colentina, Pantelimon, vă iau. Mergem în Popeşti. Nu pot să vă duc că mă retrag, ca orice om, sunt de azi dimineaţă pe stradă. Da, dar avem nevoie, suntem de 20 minute aici şi nu găsim maşina. Eu mă retrag."

Marius Stratulat, preşedintele unui ONG: "Nici măcar unul nu a întrebat dacă scaunul poate fi pliat, dacă poate fi băgat în portbagaj. Este o situaţie discriminată pentru un utilizator de scaun. Nimeni nu trebuie să mă compătimească pe mine că folosesc un scaun, sunt om ca şi ei."

Între timp, am încercat să găsim o altă soluţie şi am comandat un TAXI telefonic.

”O maşină pentru persoane cu handicap locomotor? Nu, nu am maşini! Nu aveţi sau nu sunt disponibile? Este una sinura care în acest moment nu este în traseu!"

Prin acest chin trec toate persoanele cu cu nevoi speciale. De pildă, o tânără se 17 ani care suferă de autism a fost dată jos din TAXI după ce şoferul a refuzat să o transporte, deşi era însoţită de două persoane.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a sesizat şi a anunţat că va lua măsurile legale. În prezent, în Bucureşti sunt peste 60.000 de persoane cu dizabilităţi, iar la nivel naţional peste 700.000.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult