Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Escrocheria de tip Nordis, folosită de dezvoltatori imobiliari din toată țara. ”Am pierdut toate economiile mele de-o viață”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Schema folosită de grupul Nordis, acuzat ca ar fi vândut din faza de proiect aceeași locuință de două ori, pare să fie o practică folosită și de alți dezvoltatorii imobiliari.  

În Alba Iulia, un avocat suspendat din profesie - în trecut consilier local, subprefect și candidat la primărie și la Senat - a fost arestat pentru o înșelătorie similară din care a obțint peste 12 milioane de euro.

Și în Iași și Cluj Napoca sunt zeci de oameni care așteaptă să fie despăgubiți după ce au avut încredere în constructori care nu le-au mai predat apartamentele.

Cele 41 de apartamente ale unui bloc din centrul orașului Alba Iulia au fost vândute de mai multe ori la 251 de persoane, spun anchetatorii. Imobilul a fost ridicat de o firmă deținută de Ovidiu Jidveian - un avocat de 44 de ani, suspendat din profesie.

Jidveian i-a indus în eroare pe cumpărători cu promisiuni de vânzare încheiate la notar, iar aceștia i-au plătit de la câteva zeci de mii până la 200.000 de euro, unii find convinși să cumpere și două sau trei apartamente. Niciunul însă nu a ajuns proprietar.

Citește și
cumparare casa
Proiect: Dezvoltatorii imobiliari nu pot solicita un avans mai mare de 10% la cumpărarea unui imobil

Cristian Palco este unul dintre păgubiți. Spune că a achitat 50.000 de euro pentru un apartament care ar mai fi fost vândut la alte 4 sau 5 persoane. Acum încearcă să își recupereze banii.

”Cristian Palco, păgubit: Ne-a prezentat apartamentul, ne-a povestit care este politica, să îi băgăm 50.000, adică un avans de 90% ca să ne facă un preț convenabil, că în luna octombrie ni-l dă gata la cheie. Am zis că vreau să rezoluționez, să îmi dea banii înapoi. Reporter: Cât a trecut de atunci? Cristian Palco: Din 2022 noiembrie, suntem în 2024, doi ani aproape”.

”Nu mă gândeam că pot ajunge să pierd toate economiile mele de o viață”

În aceeași situație este și Tudor Roșu.

Tudor Roșu, păgubit: „Banii i-am plătit integral în baza unui contract promisiune de cumpărare, nu mă gândeam că pot ajunge să pierd toate economiile mele de o viață”.

În urma plângerilor depuse de păgubiți, Ovidiu Jidveian a fost arestat preventiv - în mai, anul acesta. Înșelătoria lui imobiliară a fost evaluată la peste 12 milioane de euro.

Jidveian, care acum este plasat în arest la domiciliu, a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției și a fost de acord să meargă la închisoare și să plătească o amendă penală de 27.000 de lei.

Banii pe care i-a obținut din vânzarea apartamentelor i-a fi pierdut la jocuri de noroc și în investiții speculative. Curtea de Apel Cluj urmează să analizeze acordul de recunoaștere al lui Jidveian peste 5 zile.

Și în Iași, peste 150 de familii se consideră victimele unei înșelătorii imobiliare după ce au cumpărat, încă din faza de proiect, locuințe în două ansambluri rezidențiale. Imobilele au fost ridicate, dar oamenii nu se pot muta în ele pentru că dezvoltatorul și-a cerut insolvența.

Majoritatea păgubiților nu mai văd înapoi niciun ban

Ionela Stoica, păgubită: „Încă de la început am știut că în spatele proiectului se află un notar și asta ne-a dat încredere pentru a achita toată suma. Am acționat în instanță, nici vorbă să se predea apartamentele”.

Alexandru Costea, administratorul special al firmei: „Niciun antecontract nu a fost denunțat, ele rămân perfect valabile, ele își produc efectul și în momentul acesta, chiar dacă suntem în insolvență”.

Metoda prin care oamenii sunt înșelați de unii dezvoltatori imobiliari este veche. Încă din 2018, Inspectorul PRO a vorbit de cazul a peste 500 de persoane din Cluj care au încheiat antecontracte de vânzare-cumpărare din faza de proiect și doar 150 au primit apartamentele plătite.

Ioana Mihaela Chira Balaci, avocata unor păgubiți: „Nu cred că în momentul de față se mai pune problema ca aceștia să primească alte apartamente, întrucât nu mai există fizic”.

Eugen Daniel Nandrean, avocatul dezvoltatorului imobiliar: „Nu știu dacă ei o să poată să-și primească banii, pentru că el toți banii pe care i-a făcut i-a investit în cele 3 imobile, practic el nu mai are niciun ban acum”.

Dezvoltatorul care i-a păcălit, Traian Onuc, a fost arestat o vreme, apoi eliberat sub control judiciar.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult