Elevii care au ales școlile de meserii, deși părinții le consideră ”o rușine”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Tinerii încep să aleagă aceste școli pentru că își dau seama că pot învăța meserii care le asigură un loc de muncă bine plătit. Cei mai mulți vor să fie electricieni, bucătari și lucrători agricoli.
Opt tineri sunt la o şcoală profesională din Timişoara, la profilul Electromecanică. Acum fac practică într-o tipografie, iar după finalul stagiului, trei dintre ei vor rămâne să lucreze ca ucenici. Înainte să se înscrie la profesională, mulţi s-au lovit de reticența părinţilor.
Antonia Barbu, elevă: "Când am ales profesională, nu cred că le-a plăcut, că na, să caut să merg altundeva.”
Florin Barbu, elev: ”Trebuie să am o meserie şi să nu rămân pe străzi. Îmi dă un avantaj școala profesională, nişte bani în plus şi o meserie.”
Numai în Timiş vor fi mai multe clase profesionale față de anul trecut, semn că tot mai mulţi elevi se îndreaptă spre şcolile de meserii.
Ioan Sancira, director Colegiul de Silvicultură şi Agricultură Timişoara: ”Au şanse ca orice elev de liceu, pentru că după cei trei ani de clasă profesională pot să urmeze liceul la seral şi apoi pot să opteze pentru orice facultate."
Brândușa Budai, inspector resurse umane: "Este destul de dificil şi din cauza părinţilor şi din cauza lor. Ei în clasa a noua au impresia că practica este numai ceva de formă. Dar spre bucuria noastră, avem şi elevi care depun suflet şi vor să înveţe meserie.”
Gheorghiţă Ţică, director Colegiu Tehnic de Construcţii Arad: ”Este ruşinea părinţilor că ai lui copil a ajuns la profesională. Cum adică este muncitor simplu, cam aşa ceva, o ruşine să nu ajungă la profesională. Cu toate că sunt copii care termină la licee teoretice şi merg în străinătate şi se angajează tot în construcţii. Aici e ruşinoasă, dar în alte ţări e cinstită."
Multe şcoli profesionale au făcut parteneriate cu firme, iar elevii au un loc de muncă asigurat după absolvire.
Cele mai căutate şcoli sunt pentru mecanici, electricieni sau bucătari. Însă de anul acesta, apar şi specializări noi, cum ar fi mecani agricol.
Ciprian Fora, profesor Universitatea de Ştiinţe Agricole Timişoara: ”Cu fermierii, o nevoie acută de pregătire a personalului şi în special a personalului tânăr. Practica o vor face la cele 15 ferme partenere. După ce termină cei trei ani, au posibilitatea să fie angajaţi imediat.”
Pentru că este cerere mare şi de instalatori, şcolile au decis să reînfiinţeze şi aceasta specializare.
Gheorghiţă Ţică, director Colegiu Tehnic de Construcţii şi Protecţia mediului Arad: ”Munca ca şi instalator este bine plătită, după cum ştim. Aşteptăm mult ca să ne programeze instalatorul să vină la noi, iar dacă lucrează şi este serios, poate câştiga pe lună până la 3500 de lei. Eu zic că este un salariu bun, nu este o muncă ruşinoasă.”
Profesorii spun că în acest an s-au înscris la şcolile de meserii şi copii care au terminat şcoala generală cu medii peste opt .