Premieră istorică în România. A scăzut numărul celor care nu au grup sanitar în casă
Your browser doesn't support HTML5 video.
Practic, este pentru prima dată în istoria ultimului secol când scade sub 30 de procente proporţia celor care nu au grup sanitar în casă, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică.
Cel mai mare salt de la Evul Mediu la civilizaţie a fost făcut în mediul rural, acolo unde şi reţeaua de canalizare a crescut şi acoperă acum 10% din populaţia satelor.
În comuna Blăgeşti din judeţul Bacău, oamenii au renunţat să mai meargă la toaleta din curte. "Revoluţia" a fost provocată de tinerii care au plecat să muncească în străinătate, au trimis bani acasă şi şi-au modernizat locuinţele.
Localnic: "Aici avem baia. Am încercat să creăm confort. Avem apă la chiuvetă, avem apă la wc, avem şi cadă şi duş. E foarte comod. Iarnă avem apă caldă de la centrală, vara de la panou solar."
Vali Poiană spune că şi-a păstrat şi latrina din curte, ca să-şi amintească de vremurile grele prin care a trecut.
Vali Poiană, localnic din Blăgeşti: "A fost destul de greu având în vedere că la părinţii mei am crescut cu toaleta în curte şi era greu iarna chiar şi vara dimineaţa te spălai pe ochi la cană era mult mai greu decât cu toaleta în casă."
Pentru prima dată în istorie, procentul celor care nu au grup sanitar în casă a scăzut anul trecut sub 30%, după un secol de când se fac asemenea statistici. Datele oficiale arată că saltul făcut din 2017 până în 2018 este cel mai mare, de 2,5%.
Cu alte cuvinte, 190.000 de gospodării nu mai au toaleta în fundul curţii. Iar în mediu rural, acolo unde este şi cea mai mare problemă, scăderea e de peste 10% în ultimii 4 ani, arată datele Institutului de Statistică.
În continuare, jumătate din locuinţele de la sate nu au baie sau duș înăuntru, dar evoluţia este de peste 11% în 4 ani.
Reprezentanţii magazinelor cu produse sanitare susţin că vânzările lor sunt mai mari de la un an la altul, iar situaţia depinde foarte multe de prezenţa şi funcţionarea canalizării. La reţelele publice s-au conectat în ultimul an aproape 315.000 de persoane, din care jumătate locuiesc la sat.