Dragostea în vreme de pandemie. Ce spun psihologii despre relațiile "virtuale"
Your browser doesn't support HTML5 video.
Au dispărut oportunităţile de a se întâlni ca înainte, când cunoasteau oameni noi la şcoală, în cafenele, la concerte sau în sălile de sport. Iar cuplurile abia înfiripate au dat testul separării. Le-ar putea fi util pe termen lung, cred unii psihologi.
Înainte de starea de urgență, Andreea ieşea deseori în oraş, cu prietenii. A intrat în vorbă cu mulţi băieţi, dar nici unul nu a fost alesul. Apoi a intervenit izolarea. S-a bucurat când a primit o cerere de prietenie pe Facebook de la un necunoscut, iar lucrurile au avansat.
S-au întâlnit, poate și din prudență, într-un loc public: în supermarket. Este drept, singurul în care se puteau vedea, lunile trecute. Între timp, s-au deschis parcurile. O soluție și pentru alte cupluri formate online.
Mara şi Filip au simţit o conexiune specială încă din primul an de liceu. De când au apărut restricțiile, s-au văzut nevoiți să întrerupă întâlnirile romantice.
Filip Ceară: "Ne-am văzut prin mijloace virtuale, prin intermediul mesageriilor video, Facetime, Whatsapp. Mesaje mai mult, nu ne-am putut vedea fizic".
Dragostea "virtuală" este greu de gestionat, mai ales la adolescenți, spun psihologii.
Există însă și o altă abordare: mediul online îi poate ajuta pe tineri să nu se mai arunce cu capul înainte. Distanța le poate da timp să se cunoască.
Și mai este un plus. Internetul este mult mai ieftin decât ieşirile în cluburi sau la cafenea ori hainele care trebuie să facă impresie.