Deținuții care aleg să stea din nou în bănci, în penitenciar: ”Se vede clar valoarea școlii”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Cu diploma obținută aici pot să-și găsească mai ușor un loc de muncă, la finalul sentinței.
Ioan are 47 de ani și este încarcerat la Penitenciarul din Gherla. Urmează cursurile școlii de aici și vrea să obțină diploma de tehnician în construcții. Peste 5 ani, când o să iasă din închisoare, speră să-și găsească un loc de muncă.
Ioan Pălăceanu, deținut: "Se vede clar valoarea școlii și faptul că nu am făcut-o când a trebuit. Acum conștientizez exact ce am greșit atunci și interesul este mult mai mare decât atunci."
Un tânăr din Cluj-Napoca, închis tot la Gherla, este clasa a 12-a, la aceeași specializare.
Ioan Mureșan, deținut: "Mă gândesc mult la viitor. Mi-a fost cerută și în libertate școala. Am mai lucrat în construcții și vreau să perseverez în domeniul ăsta."
Clasele sunt asemănătoare cu cele din unitățile tradiționale de învățământ și cuprind tot ciclul preuniversitar. 104 deținuți s-a înscris în acest an școlar la cursurile de la Penitenciarul Gherla.
Inspector Daniel Alba, ofițer responsabil cu școlarizarea, Pentineciarul Gherla: ”La absolvirea unui an școlar aceștia câștigă 30 de zile câștig, 100 de credite. O să-i ajute foarte mult la eliberarea din penitenciar și la reintegrarea lor în societate.”
De altfel, la nivelul întregii țări, aproape 2.400 de persoane au urmat cursurile din penitenciare în acest an școlar. Aproximativ 10 la sută din toți deținuții, în ușoară creștere față de anii trecuți. Ei se pot califica drept ajutor de bucătar, instalator, legumicultor, tâmplar ori manichiurist.
De menționat este că, la înscrierea în școală, se ia în calcul și comportamentul deținuților, ca să nu reprezinte un pericol pentru profesori.