Demonstrație de tuns oile și prelucrare a lânii, la Sibiu. Turiștii au fost încântați
Your browser doesn't support HTML5 video.
Vizitatorii, localnici sau turişti, au avut prilejul să ajute la toate aceste activităţi şi să înveţe câte ceva.
Nea Marin din Răşinari, oier cu experienţă, explică pe îndelte curioşilor cum se tunde o oaie, chiar dacă e mai nărăvaşă uneori. Totul fără grabă, să nu fie rănit animalul.
Marin Vasiloiu: ”Se face manual, cu foarfeci. Totul la mână, uitaţi. Vedeţi aici. Se face greu? Foarte greu că trebuie să stai aplecat, te doare spatele. Oaia câte una e mai rea, mai nărăvaşă. Asta e cuminte. Până în prezent, e cuminte."
Lâna trece la spălat, apoi este întinsă pe gard la uscat, iar de aici trebuie scărmănată şi toarsă.
Turiștii sunt încântaţi de ceea ce descoperă pe uliţele înverzite din muzeu.
„Bunica avea război de țestut, țesea şi în lungile zile de iarnă mai stăteam şi o ajutam. Mai ieşea de o bomboană, mai de un biscuite. Cam aşa erau timpurile.”
Muzeografii şi ciobanii au explicat de ce lâna este un material de calitate: ține cald- iarna, răcoare-vara şi îşi păstrează proprietațile şi când se udă.
În popor se spune că lâna tunsă în mai nu va fi mâncată de molii, iar hainele făcute din acestă lână vor fi trainice.