Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum „reinventează” arhitecții, gratuit, satele din Maramureșul istoric

Your browser doesn't support HTML5 video.

Maramureşul istoric, recunoscut drept „Țara lemnului", are nevoie de ajutor, pentru a-şi păstra identitatea.

Arhitecţii au sărit în ajutorul oamenilor şi au proiectat schiţe şi ghiduri de construcţie pentru case în stil tradiţional, pe care le oferă gratuit. Construcţia, însă, trebuie ridicată din banii proprietarilor.

Arhitect: „Acoperişul este în patru ape, cu laturile mai abrupte. Învelitoarea este din draniţă. Casele tradiţionale sunt mai liniştite, nu au forme complicate. Prezenţa prispei este obligatorie, pentru că ea creează un anumit ritm, jocurile de lumină şi umbre care aduc poezie."

Aşadar, o casă tradiţională din lemn nu se ridică uşor. Toţi paşii sunt descrişi în ghidul creat de autorităţi şi arhitecţi. Până acum, specialiştii au proiectat cinci case mici, sub 150 de metri pătraţi. Urmează să schiţeze şi pentru suprafeţe mai mari. 

Laura Zaharia, arhitect: „Putem să ne reinventam un sat care să păstreze repere tradiţionale şi să ofere un confort contemporan."

Citește și
rau rosu
Un râu din Maramureș a căpătat peste noapte culoarea roșie. Explicația specialiștilor

Proiectul de salvare a identităţii Maramureşului poate fi implementat deja în 18 sate. Doritorii primesc schiţele şi sfaturile de construcţie gratuit, dar locuinţele şi le ridică din banii lor.

Liviu Tamaș, primarul satului Budești: „Oamenilor le place partea modernă şi să se simtă confortabil în casa care locuiesc, dar le explicăm că mai mult confort aduce o casă tradiţională, cu specific, din lemn decât cu orice alte materiale."

Satul Budeşti este inclus în acest proiect, pentru care Consiliul Judeţean a alocat în total 200.000 de lei. Oamenii ţin la tradiţie şi le-au transmis această dragoste şi tinerilor, care acum salvează locuinţele bătrâneşti.

De pildă, bunica Maria locuieşte în casa ei veche de peste 100 de ani. Nepotul din Anglia i-a trimis bani pentru reparaţii.

Maria Boris, localnică: „Vrea să păstreze şi să facă sus două camere, în podul casei."

Turiştii care ajung pe plaiurile maramureşene se declară îndrăgostiţi de casele acoperite cu draniţă sau paie şi străjuite de porţi uriaşe din lemn.

Dan Chitilă, turist din Bucureşti: „Sunt şi case care sunt păstrate aşa cum erau ele o dată. Este nevoie de îmbunătăţire, însă lucrurile sunt pe drumul cel bun."

La nivelul întregii ţări, există 32 de ghiduri cu sfaturi menite să-i ajute pe cei care vor să îşi construiască o casă tradiţională. În Maramureş, specialiştii au creat patru manuale cu zonele etnografice din judeţ.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult