Cum putem să ne păcălim cu usturoiul românesc. Semințele folosite de fermieri
Your browser doesn't support HTML5 video.
Așa ajungem să cumpărăm din piețe în continuare usturoi unguresc sau chinezesc, cu precizarea că a crescut în pământul nostru.
Pe Valea Nirajului, în județul Mureș, usturoiul s-a cultivat întotdeauna în cantități mici. Însă, de când cu programul ministerului Agriculturii, 9 fermieri s-au încumetat să-și încerce norocul pe întinderi mari.
Soos Ana, producător: "La piață se vinde și cum am pus etichetele și programul contează. E soiul nostru… nici din Ungaria nici cel chinezesc nu sunt bune."
Într-un sat învecinat, alți gospodari spun că au cultivat și usturoi din semințe aduse din Ungaria, pentru că n-au găsit românești.
Sipos Lehel, producător: "Noi avem soiuri în zona noastră, un usturoi specific, dar mai sunt și alte soiuri, am avut și din Buzău și pentru testări din Ungaria.."
Cei care vor subvenții trebuie să respecte câteva reguli stricte: de pildă să dea toată marfa în piețele de la noi.
Valentin Jecu, producător de usturoi: "Nu contează soiul de usturoi pe care l-a folosit, contează doar să facă dovadă vânzării a minim 3000 de kg de usturoi. Tot ceea ce se găsește la momentul acesta pe piață este usturoi din import."
Deși pot primi 3000 de euro subvenție pentru un hectar de usturoi, mulți sunt nemulțumiți. Spun că nu pot obține producția impusă nici dacă vremea îi ajută. Iar la piață se da luptă cu importurile pentru un preț cât mai bun.
Emilian Burlacu, producător usturoi: ”Nu s-a luat în calcul și sămânța care trebuie oprită pentru anul următor. La momentul acesta găsim pe piață usturoi adus din afară la 3 lei kg, vorbim în en-gros, iar mai sus de 6,7 lei la achiziție în aceste en-gros-uri nu dă nimeni mai mult, pentru că cel adus de afară este mult mai ieftin." Schema de subvenții pentru producătorii de usturoi se desfășoară pe o perioada de 3 ani, iar bugetul pentru anul 2019 este de 2 milioane de euro.