Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Condamnații definitiv pentru corupție rămân fără pensie specială. România cheltuie 9 miliarde pe an cu acestea

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cei condamnați definitiv pentru fapte de corupție rămân fără pensie specială. Este cazul magistraților, funcționarilor publici, parlamentarilor, diplomaților, polițiștilor și militarilor.

 

Senatorii au dat miercuri votul final, iar legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Decizia vine în contextul în care țara noastră s-a angajat în fața Comisiei Europene să taie cele 9 miliarde de lei pe an cu care plătește pensiile speciale.

Adrian Năstase a rămas deja fără pensie specială. Încă din luna februarie deputații și senatorii au tăiat aceste venituri în cazul parlamentarilor. Nemulțumit, fostul premier și- a cerut banii în instanță. Votul de miercuri face aproape imposibilă o decizie favorabilă. Senatorii au hotărât să elimine veniturile speciale pentru cei condamnați definitiv pentru fapte de corupție.

Simona Spătaru, senator USR: ”Funcționari publici parlamentari, consilieri ai Curții de Conturi, magistrați, polițiști, militari- aceste persoane n-au cum să primească pensii de serviciu, vom elimina toate pensiile speciale”.

Citește și
Klaus Iohannis: Campania de vaccinare este chestiune de securitate naţională
Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor

 

Tăierea pensiilor, la nivel de discuție

 

Este al doilea pas pe care actuala coaliție îl face pentru eliminarea pensiilor speciale. Sunt 9 miliarde de lei pe an care ajung la 9.500 de beneficiari. Pensia specială medie este 9.600 lei pe lună.

Coaliția de guvernare s-a angajat public să taie pensiile speciale, așa că au făcut un grup de lucru. Până acum, acest grup a rămas mai mult pe foaie, căci în discuțiile concrete nu a existat un acord comun, ca atare nici nu a fost depus vreun proiect de lege.

Discuțiile s-au blocat în pensiile magistraților, unde există decizii ale Curții Constituționale, dar și în pensiile militarilor și polițiștilor. Cel mai devreme, pensiile speciale ar putea fi eliminate parțial abia în toamnă.

Problema a ajuns și la Bruxelles. În negocierile pentru planul de reziliență, Comisia Europeană ne-a cerut să reducem impactul bugetar al acestor venituri.

 

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult