Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Chichița legislativă care le permite proprietarilor de clădiri cu reism seismic să nu le închidă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Deşi au trecut 2 ani de când legea care prevede că toate spaţiile comerciale aflate în blocurile cu bulină roşie să fie închise, în realitate, lucrurile stau exact pe dos.

Este plin centrul Bucureştiului de magazine, librarii sau chioşcuri, care funcţionează fără nicio problemă. Comercianţii şi proprietarii clădirilor se folosesc de chichiţe legislative, contestă în instanţă amenzile primite şi obligă astfel autorităţile să îi lase în pace până la soluţionarea litigiilor.

Pe bulevardul Magheru, în inima Capitalei trec zilnic mii de oameni. Două clădiri, aflate una lângă alta sunt înscrise pe lista primăriei cu risc seismic 1, adică reprezintă un pericol public. Şi totuşi încă funcţionează aici o librărie şi un magazin de haine.

Atunci când Poliţia Locală a venit în control, proprietarul spaţiului a fost sancţionat contravenţional cu 50.000 de lei, pentru că nu respectă legea.

Şi pe strada Ion Câmpineanu găsim o situaţie asemănătoare. În acest caz sunt taxaţi şi cei care folosesc spaţiul cu destinaţie de unitate de alimentaţie publică şi proprietarii clădirii.

Citește și
Singator
Clădirile fără autorizație ISU, obligate să aibă la intrare un panou de informare

În ambele situaţii, sancţiunile sunt inutile. Legea în vigoare NU are încă norme de aplicare. Mai mult, este scrisă ambiguu, spun avocaţii. De pildă prevede că spaţiile comerciale în care se fac aglomerări de persoane, să fie închise, fără să se specifice ce înseamnă aglomerări de persoane.

În consecinţă proprietarii clădirilor au o portiţă.

Marius Coajă, reprezentant PMB: "Poliţia Locală a desfăşurat mai multe acţiuni şi a dat şi amenzi foarte mari acestor operatori, dar aceştia au contestat amenzile în instanţă şi acum se aşteaptă răspunsul de la instanţă."

Adrian Culiș, avocat: ”Ei îşi desfăşoară activitatea bine mersi până se soluţionează litigiul respectiv. Și după cum ştim un asemenea litigiu poate să dureze şi doi ani de zile."

Numai anul trecut au fost date amenzi în valoare de 25.000 de lei, iar 25 de comercianţi au fost somaţi să îşi închidă afacerile. În realitate acest lucru nu s-a întâmplat.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult