Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Centrul orașului Târgoviște, „invadat” de cai și căruțe. Care este motivul

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sâmbătă a fost sărbătoare mare în comunitatea bulgarilor din Târgoviște. Sute de oameni au participat la cel mai așteptat eveniment de început de primăvară - Paștele cailor, sau Tudorița, o tradiție păstrată cu sfințenie.

Cei mai frumoși căi au fost scoși de stăpânii lor în fața oaspeților veniți special să îi admire.

Agricultorii spun că fără ajutorul cailor, munca la câmp ar fi cu mult mai grea, așa că îi prețuiesc ca pe nişte membri ai familiei.

După ce au participat la slujba de la biserică, unde au fost sfinţiţi, caii au defilat mândri alături de stăpânii lor. Acest obicei marchează începutul noului an agricol.

Tânăr: "E o sărbătoare din moşi-strămoşi, de când au venit primii bulgari în Târgovişte, e sărbătoarea cailor, prima sâmbătă din postul Paştelui. Se deschide sezonul de grădinărit. Îi sfinţim şi pe ei, muncile agricole şi pe noi."

Ca să marcheze evenimentul, gospodinele au pregătit Conceta, un aluat din lapte, miere, faina şi zahăr, pe care l-au oferit tuturor - atât stăpânilor, cât şi cailor.

Citește și
112
Momente tulburătoare în Târgoviște. O femeie s-a aruncat de pe un bloc de 10 etaje

La final, cei mai frumoşi şi puternici cai s-au ales şi cu premii. Iar tinerii din comunitate i-au delectat pe participanţi cu dansuri tradiţionale.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult