Cele mai puţine naşteri în România din ultima jumătate de secol. Soluţia autorităţilor
Your browser doesn't support HTML5 video.
Chiar dacă sumele nu sunt foarte mari, între 1000 și 2500 de lei, ajutorul e binevenit, spun cei vizați. Anul trecut în țara noastră s-au înregistrat cele mai puține nașteri din ultima jumătate de secol.
În comună Ghiroda, din Timiş, fiecare femeie care naşte primeşte o mie de lei pentru copil şi familiile care decid să adopte unul primesc trei mii de lei. Iar măsurile au dat roade. În 2018 au fost înregistrate 81 de naşteri, spre deosebire de 2016 când au fost 66.
Teodor s-a născut în urmă cu opt luni, iar părinţii au primit o mie de lei şi au fost mulţumiţi.
Nicoleta Chifa, mamă: "Când ai un bebe, ai cheltuieli şi orice venit şi orice bănuţ e foarte necesar".
Bogdan Chifa, tată: "Noi am pus chiar pentru o maşină de spălat, pentru că am vrut să fie ceva nou pentru el, o maşină curată, igienizata".
De la iniţierea proiectului, s-au finalizat şi 5 adopţii.
Ionuţ Stănușoiu, primar Ghiroda: "Procedura de adopţie este foarte complicată, ştim că generează anumite costuri pentru că se face prin instanţă, tocmai de accea am decis să oferim un stimulent mult mai consistent".
Şi primăria comunei Stejari din Gorj oferă din vara anului trecut un stimulent de 1000 de lei pentru fiecare bebeluş.
Robert Păiuși, primar comună Stejari: "Avem 12 copii nou-născuţi, din care 8 dosare finalizate".
Printre beneficiarii acestui stimulent de 1000 de lei sunt şi soţii Mitrache. Au un bebeluş, dar îşi mai doresc copii.
Şi la Rovinari autorităţile le acorda un stimulent de 1500 tinerilor părinţi la primul copil şi 1000 de lei la al doilea sau al treilea. În Braşov,o decizie similară va intra în vigoare după aprobarea bugetului pe acest an.
În Capitală, pe lângă voucherul pentru fiecare nou-născut de 2500 de lei, primăria le oferă şi 2000 de lei gravidelor care vor să-şi facă investigaţii medicale decontate, dar şi 3000 de euro pentru cuplurile care sunt nevoite să opteze pentru fecundarea în vitro.