Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce văd turiştii când intră în România cu maşina: gropi, gunoaie şi ruine

Your browser doesn't support HTML5 video.

Două cuvinte, descriu România, dacă ar fi să judecăm, după primele imagini, pe care le vede un turist, când ne trece granița, dinspre Bulgaria sau Moldova: gropi și gunoaie. Cu această priveliște dezolantă îi întâmpinăm pe oaspeți.

Deocamdată, autoritățile au început să repare drumurile, în care noi și străinii ne distrugem mașinile. În ceea ce privește curăţenia, mai vedem.

Gunoaiele, caii care pasc iarba prăfuită de pe marginea drumului şi casele dărăpănate ne fac de râs de la bun început. Noroc că vama Giurgiu este folosită în special de românii care merg în vacanţe în Bulgaria, Grecia şi pentru micul trafic de frontieră. Străinii sunt foarte puţini.

Asfaltările nu s-au făcut până acum pentru că drumul care leagă vama de Giurgiu era în gestiunea primăriei, iar autorităţile locale nu aveau bani. De săptămâna asta, şoseaua a trecut la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Aşa că la prânz, 10 muncitori de la drumuri aruncau asfalt pe şleauri şi direct în gropi.

Citește și
Gropi
Drumuri românești străbătute de turiști arată ca după război: „Sunt gropi de un metru”

După prima zi de muncă au fost astupate câteva gropi. Apoi toată lumea a plecat acasă. La ora 16.00, nu mai era nici urmă de utilaj. Cu ceva şanse, mâine se vor relua lucrările. Desigur, din nou în ora de vârf.

Peste Dunăre, la vecinii bulgari cu care ne întrecem cel mai adesea în statistici ale sărăciei, lucrurile stau mai bine. Cum treci vamă în Bulgaria lucrurile se schimbă mult. Dispar gropile din carosabil. Chiar şi iarba este cosită pe marginea drumurilor. Ce-I drept, au şi bulgarii o problemă, lipsesc marcajele rutiere.

Deşi nici în Bulgaria nu e curat lună, nu vedem gropi de gunoaie la fiecare pas, iar drumul spre Ruse este pe două benzi. Aşadar, nici urmă de aglomeraţie.

Revenim în România şi mergem în cealaltă parte a ţării, în vamă Albiţa, unde de luni bune şoferii îşi rup maşinile în gropi uriaşe. Abia de câteva zile au început lucrările.

"La rovinietele pe care le plătim nu este normal. Rupi maşina aia e problema. Dacă mergi în Republica Moldova, zici că eşti în Europa şi la Albiţa ca în România", spune un şofer

Peticirile de pe cei 7 kilometri de Drum Naţional de la Vama Albiţa vor costa 4 milioane de lei şi vor dura o lună.

Iar lucrările la drumul din Giurgiu se fac din păcate pe numai 600 de metri. Şi mai grav este că oficialii nu au anunţat şi o campanie de curăţenie ca să adune miile de tone de gunoaie de la intrarea în ţară.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult