Ce acte sunt necesare pentru șomaj. Cum să întocmești un dosar complet
Șomajul poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi pierderea locului de muncă, ieșirea voluntară de la locul de muncă sau încercarea nereușită de a intra pe piața muncii după absolvirea studiilor.
Dar ce acte sunt necesare pentru șomaj și care sunt pașii pe care trebuie să îi faci?
Câte feluri de șomaj există în RomâniaÎn general, șomajul este considerat un indicator al nivelului de ocupare a forței de muncă într-o anumită economie.
În multe țări, guvernele și alte instituții pot urmări ratele de șomaj ca o măsură a sănătății economiei și pot lua măsuri pentru a ajuta la creșterea ocupării forței de muncă, prin politicile de ocupare și programele de formare a forței de muncă.
Există mai multe tipuri de șomaj, în funcție cauzele care îl determină precum șomaj voluntar, șomaj involuntar, structural, tehnologic, sezonier, intermitent sau fricțional.
Șomajul voluntar – atunci când persoanele refuză salariul oferit sau nu pot accepta acest salariu. În șomaj voluntar intră persoanele care așteaptă un loc de muncă mai bun decât anterioarele sau cele care se oferă la moment, dar și persoanele care se opresc din a mai munci pentru a beneficia de ajutorul de șomaj.
Șomajul involuntar este reprezentant de persoanele care nu au loc de muncă, deși ar accepta și condiții sau salarii mai dezavantajoase față de cele anterioare. Aceste persoane nu își găsesc un job în câmpul muncii, așadar sunt în șomaj involuntar.
Șomaj structural - O reducere a cererii pentru un anumit tip de muncă sau o schimbare a structurii economiei care face ca un anumit domeniu să nu mai fie necesar.
Șomaj tehnologic – Atunci când tehnologia modernă nu mai implică necesitatea unei persoane. De exemplu, atunci când o fabrică are utilaje și mașinării sau tehnologii care fac toată treaba, iar intervenția umană nu este necesară, deci salariul nu s-ar justifica.
Șomajul sezonier - Șomajul sezonier este o formă de șomaj care apare în anumite sectoare sau industrii care au activitate fluctuantă pe parcursul anului, cum ar fi agricultura sau turismul. În aceste domenii, perioadele de vârf sunt scurte și intense, iar în afara lor, activitatea poate fi foarte redusă sau chiar absentă.
Persoanele care lucrează în astfel de domenii pot fi disponibilizate după încheierea sezonului și se pot confrunta cu șomajul în perioadele de vară, toamnă sau iarnă. Aceste persoane pot fi angajate din nou în următorul sezon, iar în această perioadă de inactivitate pot beneficia de ajutor de șomaj.
Șomaj intermitent - O formă de șomaj care apare atunci când persoana își pierde locul de muncă în mod repetat și alternativ cu perioade de angajare temporară. Persoanele care se confruntă cu șomajul intermitent sunt angajate pe perioade scurte, cu contracte de muncă temporare sau cu jumătate de normă și se pot confrunta cu perioade de șomaj între acestea.
Șomaj fricțional sau de căutare - O formă de șomaj care apare atunci când persoanele trec de la un loc de muncă la altul sau când încearcă să intre pentru prima oară în câmpul muncii.
Acest tip de șomaj apare atunci când o persoană se angajează voluntar să părăsească locul de muncă actual pentru a căuta alte oportunități de muncă mai bune, sau când o persoană termină studiile și începe să caute prima sa slujbă.
De asemenea, acest tip de șomaj poate apărea atunci când o persoană se mută într-o altă zonă geografică în căutarea unui loc de muncă mai bun sau atunci când o persoană este concediată dintr-un loc de muncă, dar are încredere că va găsi rapid un alt loc de muncă.
Cât este șomajul în RomâniaÎn baza Indicatorului social de referință, șomajul în România a crescut de la 1 martie 2023 și a ajuns la 598 de lei.
Indicatorul social de referință este unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează indemnizațiile de șomaj din bugetul asigurărilor acordate pentru protecția persoanelor care pot munci și își caută un loc de muncă.
Începând cu 2022, ISR se modifică în fiecare an la 1 martie și este actualizat cu rata medie anuală a inflației din anul precedent, anunțată de Institutul Național de Statică.
Calculul se aplică pentru un stagiu de cotizare de cel puțin un an, adică persoana care cere șomaj trebuie să fi lucrat măcar un an. La această sumă de bază se adaugă o cotă din media venitului brut anual, care e diferită în funcție de stagiul de cotizare.
De exemplu, pentru un stagiu de cotizare de cel puțin trei ani, se calculează cu 3% din cotă, la cel puțin 5 ani cu 5% cotă, la 10 ani împliniți cu 7% cotă și la cel puțin 20 de ani de cotizare cu 10% cotă din media venitului brut anual.
În ianuarie 2023, în România era o rată a șomajului de 5,6%, potrivit INS.
Acte necesare pentru șomaj 2023Ca să obții indemnizație de șomaj în 2023 trebuie să aduni câteva acte. Această indemnizație este o compensație parțială a veniturilor.
Acte necesare pentru șomaj 2023:
Cerere
Actul de identitate, în original
Actele de studii și de calificare, în original și în copie
Adeverință medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricții medicale
Acte eliberate de organele financiare teritoriale, din care să rezulte că persoana nu realizează venituri sau că realizează, din activități autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă în vigoare. (ISR = 598 de lei de lei)
Carnetul de muncă în original și copie și adeverința de la ultimul loc de muncă - acest document trebuie să conțină informații despre perioada în care ai lucrat la ultimul loc de muncă, salariul tău și motivele pentru care ai fost concediat sau ai demisionat (valabil pentru persoanele care au muncit anterior)
Pentru absolvenții instituţiilor de învățământ care nu au reușit ca în 60 de zile de la absolvire să își găsească de muncă în domeniu:
Actul de absolvire a formei de învățământ în original și copie Adeverință eliberată de furnizorul de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă, prin care se certifică data înregistrării persoanei în evidențele proprii, în cazul în care persoana s-a înregistrat în vederea medierii pentru încadrare în muncă la un furnizor de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă, acreditat sau notificat conform legii. Dosar plic
Unde se depune dosarul pentru șomajOdată ce ai adunat aceste acte, în funcție de situația în care te afli, ele se pun într-un dosar plic și se depun la AJOFM/AMOFM.
Pentru București, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă are următoarele date de contact și adresă:
Adresă: Str. Avalanșei, nr. 20-22, sector 4, București Telefon: +4 021 303 98 31 E-mail: anofm@anofm.gov.ro
De precizat este că persoanele care beneficiază de șomaj pot pierde indemnizația dacă refuză un loc de muncă oferit de ANOFM/AJOFM.
„Şomerii indemnizaţi au o serie de obligaţii, stabilite de cadrul legal. Printre obligaţii este şi aceea de a participa la măsurile de stimulare a ocupării oferite de AJOFM/ANOFM. Precum şi aceea de a nu renunţa la un loc de muncă oferit. Sunt cazuri izolate în care şomerii refuză un loc de muncă. De regulă, şomerii care beneficiază de indemnizaţie de şomaj doresc să îşi găsească tot mai repede locuri de muncă. Ei doresc să dobândească statutul de salariat”, a explicat purtătoarea de cuvânt a AJOFM Dolj.
Persoanele care refuză un loc de muncă pierd indemnizația de șomaj și pot beneficia din nou de ea doar dacă lucrează cel puțin 12 luni, în ultimele 24 de luni.