Catolicii din România ar putea avea un nou sfânt. A fost considerat un apostol al săracilor
Your browser doesn't support HTML5 video.
Duminică, la Iași, acolo unde preotul a slujit aproape 10 ani, a început procesul de beatificare și canonizare.
În urma aprobărilor venite de la Vatican la finalul lunii decembrie, la catedrala Sfânta Fecioară Maria din Iași, a început prima faza a procesului de beatificare și canonizare a părintelui Dumitru Matei. Primul pas a fost constituirea comisiei de cercetare cu privire la viața și moartea sa.
Zece preoți și credincioși vor strânge mărturii.
PS Iosif Păuleț, episcop al Diecezei Romano-Catolice de la Iași: „În numele lui Dumnezeu, Iosif Păuleț, episcop de Iași, jur să îndeplinesc cu fidelitate și sârguință îndatorirea care îmi revine în investigația informativă cu privire la viața, martiriul, faima de sfințenie și puterea de mijlocire a slujitorului lui Dumnezeu Dumitru Matei”.
Părintele Dumitru Matei s-a născut la Sărata, în județul Bacău, în 1913. În 1927, s-a înscris la Seminarul Catolic din Iași, iar în 1939 a fost hirotonit.
Isidor Iacovici, postulator al cauzei de beatificare: „În momentul în care a fost numit de episcolul de Mihai Robu ca administrator al bunurilor ce soseau aici în Iași a intrat în colimator”.
Pr. Alois Moraru, vicepostulator în procesul de beatificare: „S-a remarcat în multe moduri prin viața deosebită aici, ca preot vicar, la catedrala din Iași, prin activitățile sale în favoarea bolnavilor și prizonierilor cu care a lucrat pe front, apoi a avut un rol important în împărțirea ajutoarelor care au venit de la americani după cel de-al doilea război mondial”.
Numai după ce preoții de la Vatican vor analiza rezultatele cercetării, părintele Dumitru Matei ar putea fi înscris în calendarul catolic.
13 români catolici, preoți și credincioși, femei și bărbați de rând, au fost beatificați. Ultimii 7 la Blaj, în 2019, odată cu vizita Papei Francisc.