Case noi pentru 15 familii nevoiașe din Iași. Preotul care le-a ajutat: „Nu poţi să rămâi indiferent”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Bucuria părinților, dar și a pruncilor a fost fără margini. Mulți au trăit până acum sub cerul liber. De astăzi, au o casa a lor.
Dan Damaschin, preot misionar: „Astăzi putem da oficial cheile a 15 locuinţe, am spus căsuţe, case sau căsoaie. Nu poţi să rămâi indiferent şi să dormi noaptea, dacă nu îţi împlineşti gândul pe care îl ai”. Pentru 15 familii sărmane din judeţul Iaşi, Crăciunul a venit cu un cadou nesperat. O casă complet mobilată, în care pot duce o viaţă normală. Unii dintre ei au trăit până acum, în plină iarnă, sub cerul liber. Casele sunt construite de preotul Damaschin cu bani din donaţii sau primite de la oameni cu suflet mare.
O cheie a ajuns la cinci fraţi, cu vârste cuprinse între 3 şi 20 de ani, fugiţi de acasă pentru că pur şi simplu nu mai puteau trăi lângă părinţii lor care le făceau viaţa un chin. Au cerut ajutor preotului Damaschin.
Fraţii mai mici sunt crescuţi de cele două surori mai mari. În noua casă, cadourile îi aşteptau sub brad.
Ştefania are 20 de ani şi este studentă la facultatea de Litere. Îşi împarte viaţa între fraţi şi şcoală.
Ştefania Maria Tucaliuc: „Am aflat ce înseamnă să fii un părinte. Dacă uneori ai impresia că eşti epuizat, la sfârşitul zilei, când vin și te iau în braţe şi te pupă, efectiv vezi bucuria în ochii lor. Îţi trec toate supărările şi prinzi puteri să treci mai departe”.
Petronela este studentă la Drept, în anul întâi. Vrea să devină avocat, pentru că îşi doreşte să ajute copiii şi să îi apere de abuzurile la care sunt supuşi de părinţi. Petronela Tucaliuc: „A fost şi o perioadă mai grea, atunci când ne trezeam dimineaţa, să îi ducem pe cei mici la grădiniţă şi seară să îi luăm. Între timp, noi trebuia să învăţăm, să pregătim şi mâncare pentru ei. Acum suntem acasă. Crăciun fericit!”
Preotul Damaschin are în grijă peste opt mii de copii din tot judeţul Iaşi. Pentru ei, este un adevărat înger păzitor. Îi învaţa pe cei care ajung în biserica în care slujeşte să facă la rândul lor bine, convins că întotdeauna o faptă bună va primi răsplată. Cei cinci fraţi, dar şi alte 14 familii, de azi, din ziua Crăciunului, încep o nouă viaţă. Când facem bine, ne facem bine.