Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Carpete din lână, goblenuri și opinci. Program național de promovare a tradițiilor românești

Your browser doesn't support HTML5 video.

Carpetele din lână, goblenurile, opincile sau mobile cu motive românești sunt promovate în acest weekend în Capitală cu bani de la bugetul de stat.

Meșteri din toată țara au fost aduși la București, printr-un program național de promovare a tradițiilor românești inițiat de Ministerul Mediului de Afaceri.

Artiștii populari au expus produsele la care lucrează și ani de zile, cu migală, însă prețurile sunt pe măsură și puțini sunt cei dispuși să dea banii pentru autenticitate.

Artiști și meșteri populari din toată țara au venit la târgul de meșteșuguri de la Romexpo. Cunoscutul opincar Ilinca, din județul Vâlcea, spune că vrea să promoveze acest meșteșug pe care l-a învățat pe când era copil.

”La mine în familie tatăl meu era opincarul comunității, cel mai bun. Mama avea cele mai frumoase opinci din sat.”

Citește și
voluntar Craciun
Târg de Crăciun caritabil. Zeci de voluntari din Alba au muncit pentru copiii sărmani sau bolnavi

A adus un adevărat muzeu al opincilor din toate timpurile și din toate materialele.

”Am aici o opincă din al doilea război mondial, din cauciuc. Când a apărut cauciucul, romanul a fost receptiv. Asta e captură de război, din roată de motocicletă. Apoi a apărut Dacia 1100. Am aici din roată de Dacie. ”

Prin aspectul său aparte, meșterul a atras atenția copiilor, care au găsit imediat o denumire pentru opinci: ”Bunicii adidașilor. ”

Părinte: ”Îi arătăm cum erau vremurile noastre, când eram ca el. Tradițional romanesc, 100%. ”

Insă tehnologia de astăzi și-a făcut loc și în meșteșugurile de altădată. De exemplu, în arta goblenurilor. Totul presupune însă multă muncă și migală.

Elena Zidaru, președintele Asociației Goblen și Artă: ”O reproducere după pictura lui Carlo Dolci a necesitat muncă 8 ore pe zi, zilnic. Acest goblen valorează 11.000 de euro”.

Prea puțini sunt cei dispuși să dea atâția bani pentru un astfel de tablou, însă.

Vanzari bune un meșter din județul Bihor, venit cu seturi de mese și scaune la aproximativ 2.000 de lei sau statuete cu motive dacice.

Radu Lazăr, meșter popular: ”Pentru că eu sunt dac. Trebuie să caute fiecare în suflet și în istorie și să își dea seama cine sunt. Caut în sufletul meu și din mine iese treaba asta. Nu trebuie să caut să mă inspir de niciunde, unde s-a inspirat Brâncuși? Tot de acolo. O să ziceți: cine mai cumpără lemne din astea? Nu, sunt foarte mulți care simt simt și vibrează că mine. Eu și familia mea trăim doar din treaba asta.”

Târgul face parte dintr-un program național inițiat de ministerul mediului de afaceri, pentru promovarea tradițiilor romanesti.

Organizator: ”Produsele lor nu sunt create în serie și nu își permit să investească în imagine, în marketing, în lucruri pe care o societate comercială le obține. De cele mai multe ori, produsele lor poate pot costă puțin mai mult exact din cauza acestor costuri pe care le presupune desfacerea lor. De ce să nu avem grijă de istoria noastră în felul acesta?”

Transportul și cazarea meșterilor și artiștilor din București au fost asigurate cu bani de la bugetul de stat.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult