Când va fi vârful epidemiei de coronavirus în România. Declarația ministrului Sănătății
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, joi, că, deși în momentul de față situația în România este oarecum stabilă, există un factor care trebuie luat în considerare în ceea ce privește viitoarea dinamică a cazurilor de Covid-19.
Este vorba despre românii din diaspora care se vor întoarce în țară cu ocazia sărbătorilor. Iar ministrul Tătaru a comparat această situație cu o casă în care s-a făcut deja curat, dar în care intră din nou cineva încălțat și murdărește ... din nou.
”Rămânem în aceleași estimari, care evoluează în dinamică în funcție de un aflux din afara țării noastre de concetățeni. Gândiți-vă ca într-o casă în care am făcut curat și intră cineva încălțat. În măsura în care noi încercăm să izolăm, să identificăm, să tratăm niște focare, ca în acele focare să-și facă boala, mai vin din afară. Noi estimăm ca la o săptămână, 10 zile după sărbătorile pascale când s-ar fi întors toți concetățenii noștri să avem un vârf. Sperăm ca acest vârf, și mă repet, să fie un vârf lin, să nu fie un vârf ascuțit cu o multitudine de cazuri, care să ne blocheze, și apoi, la un 3-4 săptămâni să ne pregătim de o scădere a numărului de cazuri noi și să putem să ne gândim la o pantă descendentă a pandemiei.” - a spus ministrul Sănătății într-o declarație de presă.
Întrebat dacă există și un scenariu rău pentru România, privind o eventulă explozie a numărului de cazuri, Tătaru a susținut că ”deocamdă nu avem scenarii foarte rele”.
”Noi avem scenarii la care ne adaptăm, deocamdată nu avem scenarii foarte rele în care să nu poată suporta sistemul sanitar din România cazurile care vin. În acest moment am avut o creștere lentă, nu accentuată, să spunem o dublare a numărului la 5 zile, a numărului de pacienți noi care apar. Nu.” - a spus ministrul.
Harta îmbolnăvirilor în Romnaia este în continuă schimbare și suntem în continuare pe o pantă ascendentă. Ultima raportare a grupului de comunicare strategică, de joi, de la ora 13.00, arată 5202 cazuri, iar numărul deceselor a ajuns la 229.
Vestea bună este că, până acum, 647 de români au învins boala și au fost externați.