Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România produce peste un milion de tone de varză. De ce se plâng cultivatorii că nu fac profit

Your browser doesn't support HTML5 video.

România produce în fiecare an peste un milion de tone de varză, dar chiar şi aşa mulţi cultivatori se plâng ca nu fac profit.

Pentru că nu vor să se asocieze, sunt nevoiţi să dea marfa intermediarilor, la preţuri de nimic, ori pierd zile în şir prin pieţe.

Cei care au înţeles că agricultura nu se face de unul singur pe suprafeţe mici, au reuşit să intre cu varza în supermarketuri ori o trimit la export. Alţii au succes cu varza murată.

În localitatea Viişoara, din judeţul Cluj, 13 fermierii s-au strâns într-o cooperativă şi cultivă varză pe o sută de hectare. De pe întreaga suprafaţă strâng în această perioadă câte 18 tone zilnic, iar marfa o vând pe toată în supermarketuri. "Avem multe beneficii cu supermarket-urile, pentru că, într-adevăr, anii trecuţi fermierii aruncau din marfă dacă nu reuşeau să vândă la piaţă", explică Lelgnyel Ludovic, președinte cooperativă agricolă.

Există şi producători care trimit varza la export, iar clienţi le sunt, în principal, românii din diaspora. Afacerea este însă abia la început, iar cantităţile vândute peste graniţă sunt încă mici.

Citește și
pesta porcina
Imaginile dezastrului în Buzău. „E focar de infecție”. Acuzațiile unui fermier

"Trimit la două săptămâni în Anglia, că dincolo nu are acelaşi gust şi cer românii de acolo. E mai bună de sărmăluţe şi de pus la murat", spune Lorena Coțoban, producător de varză.

Există şi categoria celor care şi-au deschis făbricuțe în care pun varza la murat. De aici, de pildă, au plecat astăzi către un lanţ de supermarketuri 600 de kilograme de varză murată.

"De la mine pleacă cu 2,5 lei fără TVA, fără transport, transportul este asigurat de cel care o preia", spune Marian Matei, producător varză murată.

Cei care nu a vrut să se asocieze şi nu au încheiat contracte cu magazinele, stau prin pieţe.

"Creştem suprafeţele de la an la an, nu rămânem niciodată cu varză pe stoc. Anul acesta, la cum se anunţă, o să fie undeva la 2 lei", spune Ioan Simionca, fermier.

Sunt şi fermieri care îşi lasa marfa pe mâna samsarilor. Este şi cazul celor din Lunguleţu, judeţul Dâmboviţa.

"Preţul la varză scade pe zi ce trece, a ajuns la 40 de bani kilogramul", spune Marian Ghiță, fermier.

"Recolta ştim să o facem, ne blocăm la vânzare. Singurul lucru unde ne blocăm, nu sunt cumpărători, nu se vinde, ne uităm la marfă", explică Marius Gheorghe, fermier.

"Pentru asta muncim, pentru bişniţari", transmite Ion Stolea, un alt fermier.

"Noi cu munca, ei vin şi cumpără şi vând la piaţa mai scump", spune Ion Milea, fermier.

În această perioadă, oamenii dau pentru un kilogram de varză între un leu 50 şi 3 lei.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult