Câmpie cu iarbă de mare întinsă pe 785.000 m va fi plantată sub apă în sudul litoralului românesc
Your browser doesn't support HTML5 video.
Mai mult decât atât, în stațiunea care adăpostește și rezervația de căluți de mare vor fi construite, artificial, și 12 structuri subacvatice, pentru a ajuta ecosistemul Mării Negre. Proiectul ar trebui finalizat, în 3 ani.
Câmpia subacvativă face parte din proiectul de lărgire a plajelor. Cum zone întregi, aflate în apă, vor deveni uscat, ecosistemul va fi afectat pe hectare întregi. Așa că pentru a echilibra balanța, cercetătorii vor planta iarba de mare.
Bogdan Bola, director ABDL: "Câmpiile acestea vor fi plantate mai ales pe zona de sud a litoralului nostru, cea mai mare câmpie subacvatica vă fi în zona mangalia saturn unde vor fi aproximativ jumătate de milion de metri pătrați, apoi de la Agigea înspre sudul litoralului, Costinești, totate stațiunile din sudul litoralului vor beneficia de astfel de câmpii subacvatice. Iarba de mare nu este o alga".
Florin Timofte, director tehnic INDM Grigore Antipa: "E vorba de zostera nolte rolul cel mai important al acestei plante este captarea dioxidului de carbon și sechestrarea lui în sediment și crearea de zone în care se poată să apare o biodiversitate ridicata pentru că în zona respectiva își vor găsi adăpost puietul de peste, vă fi zona de reproducere se vor acumula o biodivesitate foarte mare în zonele astea".
Concomitent cu proiectul din Marea Neagra a pornit și unul în Marea Britanie. În același timp, în sudul litoralului vor fi construite 10 recife subacvatice și 12 biostructuri submerse.
Nicușor Buzgaru, manager de proiect: "Recifii sunt proiectați astfel încât să prolifereze dezvoltarea anumitor specii marine de importanta comunitara. În primul rând creează un habitat proprice pentru specii cum ar fi căluțul de mare sau de ce nu ifiofauna, Pestii care îl folosesc pentru a se ascunde. Ecosistemul marin vă fi mai sănătos".
Faza a doua de extindere a plajelor românești a pornit deja, iar utilajele sunt pe plaja de la Năvodari. Până la începutul sezonului estival 2021 trebuie să fie gata plajele din Mamaia Nord și Năvodari, iar cele din sudul litoralul au termen pină la începutul anului 2022. Lucrările costă 800 de milioane de euro bani care provin din fonduri europene și guvernamentale.