Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Bursa pe care o vor primi elevii defavorizați care nu adună peste 10 absențe pe semestru

Your browser doesn't support HTML5 video.

Elevii din familiile defavorizate vor primi de la Ministerul Educaţiei 4000 de lei pe an, dacă merg la şcoală şi nu adună mai mult de 10 absenţe pe semestru.

Măsura va fi luată pentru a reduce rata abandonului şcolar şi a fost anunţată joi de ministrul Valentin Popa, care şi-a făcut bilanţul primelor luni de mandat. Potrivit acestuia primele burse vor fi acordate în februarie 2019.

Bursele fac parte din Programul "Calitate şi echitate pentru performanţa în şcolile din mediul rural", în valoare de 220 de milioane de euro iar finanţarea vine de la Comisia Europeană.

Ministrul Educaţiei: "Sunt propuse 200.000 de burse, câte 50.000 pe semestru, în valoare de 2000 de lei fiecare, nu tuturor. Doar elevilor care au promovat semestrul, care au mai puţin de 10 absenţe şi care au un venit pe membru de familie, mai mic de 600 de lei."

Şi profesorii vor fi motivaţi. Astfel, cei care vor accepta să predea în mediul rural, vor fi plătiţi cu ora, pe lângă salariul de bază, dacă sunt deja angajaţi la o şcoală de la oraş. Astfel, un profesor care va preda 10 ore pe săptămână la ţară va putea câştiga extra peste 4000 de lei/lunar.

Ministrul Educaţiei: "Se va asigura o plată motivantă, de până la 112 lei net/oră deoarece vom plăti atât o oră de predare, cât şi o oră de pregătire a orei de predare. Se va adăuga un spor de mobilitate, bugetat deja în proiect, de până la 20%, în funcţie de izolarea localităţii."

Măsurile au ca scop reducerea abandonului şcolar. Totuşi, ministrul nu a vorbit despre îmbunătăţirea calităţii învăţământului, astfel încât şcoala să devină atractivă pentru copii.

Pe de altă parte manualele de clasa a 6-a alese de specialiştii ministerului şi publicate de editura de stat nu au ieşit tocmai pe placul ministrului.

Ministrul Educaţiei: "Din punctul de vedere estetic sunt foarte frumoase, din punctul de vedere al conţinutului, cred că puţin cam încărcate ...aşa ştiu să scrie manualele specialiştii noştri din sistem.”

Ministerul nu a reuşit să facă nici învăţământul profesional suficient de atractiv. Din cele 40.000 de locuri puse la dispoziţie în învăţământul profesional şi dual, doar 18.000 au fost ocupate.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult