Boboteaza, tradiții și obiceiuri. Personajele care alungă ghinioanele și aduc noroc
Your browser doesn't support HTML5 video.
Obiceiul, unic în ţară, se repetă an de an, iar colindătorii trebuie, conform datinii, să treacă prin toate gospodăriile, unde sunt întâmpinaţi de săteni cu bunătăţi.
Costumaţi în straie hidoase, hâzii au colindat sâmbătă seară uliţele din Chintelic, hotărâţi să nu rateze nici o gospodărie.
Odată ajunşi în casele oamenilor, colindătorii sunt aşezaţi la masă şi serviţi cum se cuvine.
"Îi servim cu de toate: o prăjitură, un vin”, spune o femeie.
"Mai intră hâzii prin casele oamenilor, ca să vadă fetele de măritat, ce avere au şi ce curăţenie au prin case şi cât sunt de înstăriţi", spune un mascat.
Potrivit obiceiului, care datează de sute de ani, sătenii se costumează cât mai urât în ajun de Bobotează şi colindă întreg satul ca să alunge spiritele rele. Datina le aduce noroc localnicilor şi îi fereşte de ghinion.
Localnicii mai în vârstă îşi amintesc cu drag de vremea când ei înşişi colindau din casă în casă.
"Ne mascam, umblam prin case să vedem ce are fiecare, dacă mai are aşa, câte o fată sau o nevastă mai potrivită", spune un bătrân. Linul Grigore, preot sat Chintelic: "Nu îi prea ştim data lui, că este un obicei foarte vechi şi este foarte interesant că se desfăşoară în ajunul Bobotezei, când tineri şi nu numai şi maturi, se îmbraca îşi pun nişte măşti şi colinda pe casele oamenilor, de acesta data nespunând nimic."
Tradiții și obiceiuri de Bobotează
Boboteaza este sărbătorită pe 6 ianuarie şi, împreună cu ziua Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuit pe 7 ianuarie, marchează finalul perioadei de 12 zile a sărbătorilor de iarnă, care încep în Ajunul Crăciunului. De Bobotează şi de Sfântul Ioan, în funcţie de fiecare zonă a ţării, se colindă, se fac farmece, se prezice viitorul în noul an, fetele pun busuioc sub pernă ca sa îşi viseze ursitul, iar bărbaţii se întrec înot pentru a scoate crucea aruncată de preot în apă.
Boboteaza reprezintă o sărbătoare importantă pentru creştinii ortodocşi şi catolici. Catolicii sărbătoresc pe 6 ianuarie Epifania, care simbolizează anunţarea naşterii lui Hristos regilor magi, care i-au adus daruri, aur, smirnă şi tămâie, iar ortodocşii celebrează botezul Mântuitorului în apele Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul.
Potrivit tradiţiei populare, în noaptea de Bobotează, fetele tinere îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase, pun o rămurică de busuioc sub pernă şi îşi visează ursitul. De asemenea, se spune că fetele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează se vor mărita în acel an. Se mai crede că animalele din grajd vorbesc la miezul nopţii înainte de ziua de Bobotează despre locurile unde sunt ascunse comorile. De Bobotează nu se spală rufe, sunt interzise certurile în casă şi nu se împrumută nimic.
Un alt obicei mai este întrecerea bărbaţilor înot după cruce. Preotul aruncă o cruce în apă şi mai mulţi bărbaţi se aruncă pentru a o aduce înapoi. Primul care ajunge la cruce primeşte binecuvântarea preotului şi se consideră că va avea noroc tot restul anului. În trecut, bărbatul care aducea crucea la mal primea daruri de la domnitorul ţării.
În unele sate, în trecut, femeile se adunau în grupuri mari, la una dintre ele acasă, şi aduceau mâncare şi băutură, cântau şi dansau. Dimineaţa ieşeau pe stradă şi luau pe sus bărbaţii care le apăreau în cale, îi duceau la râu şi îi ameninţau cu aruncatul în apă.
În alte zone ale lumii, tradiţiile şi obiceiurile de Bobotează sunt diferite.
În Franţa, pe vremuri se gătea "la galette des rois”, o plăcintă care se împărţea, potrivit obiceiului, în tot atâtea felii câţi oameni erau la masă şi una în plus, denumită "a Bunului Dumnezeu” sau "a Fecioarei”, care era dată primului sărac.
În prezent se ascunde o figurină, sub forma unui rege mag, în interiorul plăcintei, iar acela dintre meseni care va descoperi figurina în porţia sa va fi regele zilei.
În Olanda şi în Belgia se prepară un desert cu cremă de migdale, în care se ascunde o figurină sub forma unui mag, la fel ca în Franţa. Membrul cel mai tânăr din familie se aşează sub masă şi alege feliile, iar cel desemnat rege al zilei îşi alege şi o regină. Pe timpul zilei, copiii merg cu steaua din casă în casă pentru a primi dulciuri şi mandarine.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: Pro TV
Etichete: tradiții , obiceiuri , superstiții , boboteaza
Dată publicare: 06-01-2019 07:53