Boboteaza, tradiții și obiceiuri. Ritual pentru belșug și alungarea necazurilor, în Bistrița Bârgăului
Your browser doesn't support HTML5 video.
Tradiţia spune că, astfel, oamenilor le va merge bine tot anul şi vor fi ocoliți de necazuri.
Fiecare credincios din localitatea Bistriţa Bârgăului îşi aşteaptă preotul în poartă cu o lumânare aprinsă, semn că îşi doresc ca locuinţele să le fie sfinţite odată cu începerea noului an. Oamenii spun că se simt mult mai liniştiţi după ce părintele intra în casa lor şi o binecuvântează.
Lenuța Curtean, localnică: ”Aşa este obiceiul la noi, să ieşim în faţa lui cu lumânarea. Strigăm chiralesa şi cântam iordanul şi merge din casă în casă.”
Tradiţia zonei este una specială şi asta pentru că preotul îşi anunţa intrarea în curte.
Alexandru Brici, preot Bistriţa Bârgăului: ”Pornim de la Biserică, tragem sfintele clopote, umblam cu Iordanul din casă în casă, binecuvântam casele, oamenii, cu Iordanul. Oamenii strigă Chiralesa, chireleson din limba greacă. Oamenii să nu fie surprinşi cu intrarea, este un anunţ că vine crucea, Sfânta Cruce cu Iordanul.”
Tot alaiul este servit apoi cu tot ce are gospodarul mai bun. Preotul stropeşte fiecare încăpere cu aghiazma şi busuioc. Obiceiul este ca oamenii casei să sărute Crucea, iar preotul să-i boteze cu mănunchiul de busuioc pe fiecare în parte.
De Bobotează se sfinţesc toate apele, în amintirea intrării Mântuitorului în râul Iordan.