Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Bătrâni îngrijiți de o asociație din Baia Mare. Le duc alimente, medicamente și le fac curățenie în case

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pentru 30 de bătrâni cu venituri modeste, chinuiţi de diverse probleme medicale, voluntarii unei asociaţii din Baia Mare au căpătat cel mai important rol în această perioadă, extrem de solicitantă pentru toată lumea!

Îi îngrijesc, le fac curăţenie în case, le aduc cumpărăturile şi le oferă de mâncare. Bunicii, majoritatea de peste 65 de ani, fie au rămas singuri, fie sunt uitaţi de copiii şi nepoţii plecaţi departe de ţară.

Bunica Axenia are 93 ani şi de mai bine de 40 de ani trăieşte singură, după ce i-a murit soţul. Are patru copii, trei fete şi un băiat, însă aceştia s-au îmbolnăvit, şi de câteva zile, doar voluntarii asociaţiei o mai ajută.

Îi aduc de mâncare, îi cumpără medicamente, îi fac focul în sobă şi o ajută să ţină legătura cu fetele ei bolnave.

Axenia Tivadar, bunică: „Mi-e şi ruşine, că fetele amândouă sunt cu gripă şi ele, şi una e în spital.”

Citește și
salvamontisti interventie batrani Covid
Intervenție neobișnuită a salvamontiștilor. Îmbrăcați în combinezoane au transportat doi bătrâni cu Covid

Voluntar: Doamna doctor v-a dat rezultatul?

Axenia Tivadar: „A ieşit negativ, nu aveţi Covid. Aprindere de plămâni a zis că aveţi. Aţi răcit foarte tare.”

O altă bătrânică în vârstă de 83 de ani a rămas singură după ce fiica i-a plecat la muncă în străinătate. O ajută cum poate de la distanţă, însă bunica are nevoie de sprijin permanent în viaţa de zi cu zi.

Filofteia Demian, bunică: „Mi-aţi adus alimente şi medicamente, cum le sun vin şi îmi aduc. Cum nu mi-a fi greu? Nu mă pot apleca nici să-mi fac foc. Am un nepot în oraş şi zice că nu pot să vin, ca sunt ocupat. Şi vine rar."

Serviciul de îngrijire la domiciliu a bătrânilor a fost licenţiat în luna iunie a acestui an, iar de atunci circa 30 de vârstnici sunt ajutaţi să aibă o viaţă mai uşoară.

Flavia Bîrle, voluntar: „Însoţire la medicii specialiști, sprijin în igienizarea locuinţei sau a celei personale. Toate serviciile se oferă în urma unei evaluări şi a unui plan individualizat."

Un alt serviciu al asociaţiei este cantina socială: peste 20 de persoane primesc zilnic aici câte o masă caldă.

Anamaria Petrean, reprezentant asociaţia ASSOC: „Serviciul de îngrijiri la domiciliu din cadrul asociaţiei ASSOC are angajaţi doi asistenti medicali care oferă îngrijiri celor 30 de beneficiari. Avem un număr de patru voluntari, asistenți sociali, psiholog, care ne ajută"

Asociaţia se implică de peste 26 ani în astfel de misiuni umanitare, iar până acum sute de beneficiari au fost ajutaţi să treacă peste perioadele dificile din viaţa lor.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult