Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum îţi poţi transforma cozonacul sau drobul în vedetă. Competiţia felurilor de Paşte

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cu mac, nuci, stafide, ciocolată sau rahat, cozonacii sunt nelipsiţi din casele românilor în aceste zile. Mirosul de cocă rumenită străbate ţara în lung şi-n lat.

Femeile vrednice se trezesc din zori ca să frământe, însă nici cofetăriile nu duc lipsă de comenzi. Mai în glumă, mai în serios, câţiva IT-işti din Iaşi au inventat aplicaţii cu olimpiade de cozonaci, unde se numără câte astfel de produse au făcut până acum utilizatorii.

În munţii Măcinului, descoperim cozonacul Moesis, care a obţinut brevetul european de produs atestat tradiţional. Procesul de preparare durează o oră şi jumătate.

Gospodină: „Pregătim faina, după care drojdia o încălzim puţin cu apă călduţă şi cu zahăr pentru activarea ei, adăugăm laptele, care trebuie să fie la temperatura camerei, cu zahărul amestecat până când cantitatea de faină se încorporează."

La fel de vestit este cozonacul cu nucă, rahat şi stafide din Sântimbru, judeţul Alba.

Citește și
cumparaturi paste
Vinerea Mare a cumpărăturilor. Magazinele au fost pline de clienţi

Gospodină: „Punem faină, drojdie, ouă . Lăsăm la dospit, după aceea îi umplem, îi punem în tavă şi îi lăsăm iară la dospit."

În acest caz, aluatul trebuie să se odihnească 3 ore după care este copt în cuptor de cărămidă.

Gospodină: „Cozonacii îi dăm cu miere de albine, ca să aibă un luciu frumos."

În zile ca acestea comenzile curg.

Călin Maties, producător produse tradiţionale: „Dacă pe zi făceam în restul săptămânii 40 de cozonaci, acuma trebuie să facem undeva la 400-500."

Gospodinele din Bucovina spun că în zona lor se fac doar două tipuri de cozonac: cu mac şi babele bucovinene.

Cristina, gospodină: „Reţeta de babe bucovinene este preluată de pe timpul ocupaţiei austriece. Am îmbunătăţit-o. Ingredientele trebuie să fie naturale, de casă şi proaspete."

Babele bucovinene sunt preparate doar în vase de lut ars. Aluatul trebuie să stea 20 de minute la cuptor, la 150 de grade celsius.

Cristina, gospodină: „Vom prepara pentru 2 babe şi 2 moşnegi. Punem faină, drojdia, laptele călduț, zahărul. Facem maiaua la mijloc şi lăsăm să crească. Ungem formele bine cu untură. După ce au crescut băbuţele, le punem în forme şi iar le lăsăm să crească."

Doina Savin, proprietara unei pensiuni: „Noi facem mac cu cozonac, nu cozonac cu mac. Specifică este cantitatea de mac pe care o punem. Nu se face cu nucă, pentru că la noi nu cresc nucii."

Românii se mândresc cu produsele lor de Paște pe internet, unii pe grupuri de Facebook, alții pe site-uri sau pe aplicații de mobil. Tu ce mâncaruri ai pregatit de Paște? Trimite-ne cel mai frumos ou vopsit, cozonac, pască, drob și pot aparea la Știrile ProTV de la ora 19.00 Ne puteti trimite prin: -Whatsapp – la telefon 0744878878; - Facebook Știrile ProTV, la secțiunea „mesaje”; - Pe www.stirileprotv.ro, în sectiunea „Trimite-ne știrea ta” Gospodinele și-au postat bucatele și pe o serie de grupuri și site-uri, precum:  - https://platferma.ro/ - https://www.facebook.com/groups/1011258382283724/ - http://www.romaniacoacecozonaci.ro/#cozo69  

Câţiva tineri au inventat aplicaţia „cozoapp", unde oricine face un astfel de preparat îl postează şi îl poate vinde, dacă există cerere.

Dezvoltator: „Recomandăm să consulte toată oferta. Accesează direct anunţul şi aici vede pozele cu produsele. Comanda se face telefonic."

În schimb, pe CozoMap utilizatorii notează câţi cozonaci au copt.

Dezvoltator: „Pe harta avem zonele unde sunt românii care au copt deja cozonacii. Dacă eşti mândru de cozonacul tău, apeşi acest buton, numele, prenumele, localitatea şi numărul cozonacilor cu o poză."

Numai din această aplicaţie aflăm că până acum s-au copt peste 4.000 de cozonaci. În realitate, însă, numărul lor este mult mai mare.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult