Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Au angajat roboți să aibă grijă de vaci, pentru că nu găsesc personal. ”Nu trebuie să stai cu gura pe ei”

Your browser doesn't support HTML5 video.

În condiţiile în care piaţa muncii din România traversează o criză acută de personal, cei care au afaceri sunt forţaţi să găsească soluţii ca să îşi onoreze contractele.

De exemplu, într-o fermă de vaci din Bistriţa-Năsăud lucrează mai mulţi roboţi decât oameni. Şi afacerile cu spălătorii auto s-au transformat.

Într-o fermă din Orheiu Bistriței, cele aproape 300 de văcuţe se relaxează pe muzica clasică şi au parte de masaj.

Asta după ce proprietarul lor a accesat un proiect european în valoare de 700.000 de mii de euro pentru automatizare. Acum lucrează pentru el mai mulţi roboţi decât oameni. Cer doar curent electric şi puţină atenţie.

Liviu Peica: ”Nu trebuie să stai cu gura pe ei pentru că îşi fac treaba. Dacă cu 20 de ani în urmă la 300 de litri de lapte lucram 6 oameni, acum la 3.500 de litri lucrăm cu 2 oameni.”

Citește și
români Germania
Zeci de muncitori români, angajați pe un șantier din Germania, lăsați pe drumuri și fără salarii

Din oră în oră, după ce îşi încarcă bateriile, robotul care face curăţenie şi cel care se ocupă de hrana animalelor intra în tură.

Ceva mai ocupaţi sunt roboţii care se ocupă de muls şi cei care ajută la alăptatul viţeilor. Cei doi angajaţi din fermă îi supraveghezează de la calculator.

Tot din cauza lipsei de forţă de muncă, un bărbat din Bistriţa a trebuit să renunţe la spălătoria clasică pe care o conducea de 22 de ani şi să investească 200.000 de euro într-una self-service.

Noua afacere nu este la fel de profitabilă, însă patronul spune că e mult mai liniştit pentru că maşinăriile nu îi dau bătăi de cap.

Mitica Sabo, proprietar spălătorie: "Aveam nevoie cam de 9-10 angajaţi, nu mai venea şi spunea că de mâine nu mai vine. Acum la spălătorie nu mai am nici un angajat, mă ocup singur de treabă."

Ca să nu intre în faliment şi micii fermieri din Bihor au fost nevoiţi să se adapteze. E vremea recoltatului şi, dacă n-ar fi apelat la un utilaj, ar fi rămas cu porumbul pe câmp. Maşina înlocuieşte munca a 15-20 de oameni şi culege în mai puţin de o oră o parcelă pe care s-ar fi muncit o zi întreagă.

Vestul şi nordul ţării se confruntă în acest an cu cea mai mare lipsă de personal. Unele firme au adus angajaţi din China, Serbia şi Vietnam.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult