Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Arafat vrea ca populația să fie pregătită pentru un dezastru: Să știm cum să reacționăm

Secretarul de stat Raed Arafat a îndemnat populația să învețe cum să reacționeze în cazul producerii unui dezastru, astfel încât oamenii să știe cum să își salveze viețile.

”Noi nu vrem niciodată să ne confruntăm cu un dezastru, dar nimeni nu garantează că acest lucru nu se va întâmpla.

Și atunci cel mai bine este să fim pregătiți cât nu este o situație de urgență, ca la momentul când este o situație de urgență să știm cum să reacționăm.” - a spus Arafat, joi.

Întrebat de jurnaliști care este numărul exact de clădiri din București care ar fi în pericol de prăbușire în cazul producerii unui seism de magnitudine mare, secretarul de stat a spus că sunt aproximativ 270 de construcții marcate cu bulină roșie, însă, în opinia sa, numărul exact este mult mai mare, deoarece unele nu au fost analizate, în timp ce în altele s-au făcut modificări ale structurilor de rezistență despre care autoritățile habar nu au.

”Știm că există în București 300, 370, dacă nu greșesc, cifra de imobile care sunt cu bulina roșie. S-a discutat mult de acest aspect. Sunt multe clădiri care n-au fost analizate. Și mai mult, este o problemă și mai serioasă, sunt mulți care au făcut modificări în interiorul apartamentelor și au schimbat structuri de rezistență fără să ceară părerea arhitecților și acest lucru s-a întâmplat în anii 90 și în anii 2000.

Citește și
simulare, cutremur, seism 2018,
Exerciţiul "Seism 2018": incendiu la un spital din Capitală. Reacția autorităților la scenariu

Deci s-ar putea ca un bloc să fie aparent bine și în interior cineva să fi făcut niște modificări care să fi afectat rezistența unei părți a blocului respectiv. Toate aceste aspecte fac parte din segmentul prevenire.”

Astfel, Raed Arafat este de părere că cea mai bună soluție în cazul clădirilor care sunt deja marcate cu bulină roșie, dar nu au fost consolidate din cauza refuzului proprietarilor, este ca aceștia să fie obligați să accepte.

”Noi trebuie să reușim la un moment dat să facem un program, de ani de zile, care să forțeze, atenție, pentru că programe au fost până acum, să forțeze la rezolvarea acestor probleme.

Nu-i suficient să vii să spui că vom face prevenire, după care vine unul singur și poate printr-o semnătură să blocheze toată consolidarea într-un bloc pentru că el singur nu este de acord. Sau o familie care nu este de acord. Trebuie să facem ceva să obligăm familiile la acceptarea consolidării.” - a mai spus Arafat.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult