Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Amenzile pe care le riscă cei care nu își restaurează clădirile istorice în care locuiesc

Your browser doesn't support HTML5 video.

Se dezvoltă o nouă afacere de nişă în domeniul imobiliar din România. Oamenii cu putere financiară cumpăra case cu istorie şi valoare arhitecturală şi sunt dispuşi să investească sume considerabile pentru restaurea clădirilor.

Astfel, cei care se pricep să readucă la viaţa o vilă cu basoreliefuri, de pildă, sunt foarte căutaţi.

Pe Aurel Nacu l-am găsit într-un atelier din Centrul Istoric al Bucureştiului. Este la pensie, dar a fost chemat să coordoneze o echipă de 5 tineri, care restaurează faţadele clădirilor istorice.

"După istoricul fiecărei clădiri există şi documentaţie. Se poate reface după fotografii. Cei pe care i-am învăţat au plecat", spune Aurel Nacu.

Aurel Nacu a lucrat la restaurarea Palatului Cotroceni, a Palatului Snagov, dar şi la Muzeul de Istorie. Acum speră să scoată la iveală şi frumuseţea Casei Vlasto, o clădire de apartamente construită în 1872 cu ornamente neogotice. Construcţia a trecut printr-un incendiu din 2011.

Citește și
cladiri ruina
Turiștii străini, întâmpinați de mizerie și clădiri șubrede în centrul Capitalei

Lucrările vor costa două milioane de euro, iar de costuri se ocupă Primăria Capitalei.

La rândul lui, Florin Vlad are o firmă de recondiţionare a clădirilor vechi şi nu duce lipsă de comenzi.

Are o echipă de meşteri, pe care spune că îi plăteşte regeşte, mai ales că, românii care vor o casă splendidă exact ca în perioada interbelică nu se uită la bani.

"Oameni cu şcoală, nu doar cu bani, care înţeleg să păstrăm şi să redăm valoarea lucrurilor. Poate să ducă la un milion, poate să sară de un milion", spune Florin Vlad, administrator firmă de restaurare.

În Bucureşti, cei care locuiesc în clădiri istorice, dar nu au bani pentru lucrări, pot primi ajutor, însă dacă refuză, sunt amendaţi.

Primăria spune că va plăti toată consolidarea pentru familiile fără venituri. În schimb, familiile cu venituri medii vor plăti jumătate din bani. Pe de altă parte, familiile înstărite sau firmele vor da toţi banii. Partea bună este că plata se face în rate egale, lunare, fără dobânda, timp de 25 de ani.

Amenda poate ajunge şi la 8000 de lei, iar cei care se încăpăţânează riscă să fie expropriaţi.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult