Amânarea ratelor 2022 - avantaje și dezavantaje. Când este nevoie să apelezi la această soluție
Potrivit ordonanței de urgență 90/2022, persoanele fizice sau juridice care au luat credite până la 30 aprilie 2022, inclusiv, pot cere amânarea ratelor.
Ce presupune amânarea ratelor la bancă în 2022Proiectul de lege privind amânarea ratelor este o soluție pentru persoanele fizice și juridice care nu își mai pot plăti ratele bancare din cauza crizei generate de războiul dintre Rusia și Ucraina.
Cine sunt cei care pot apela la această soluțieAtât persoanele fizice, cât și cele juridice pot cere amânarea termenului de plată a ratelor, de la 1 lună, până la 9 luni.
Condițiile pentru a putea cere amânarea ratelorDebitorii pot cere amânarea ratelor în următoarele condiții:
• credite acordate până la data de 30 aprilie 2022 inclusiv;
• scadența creditului este ulterioară perioadei de suspendare a ratelor
• debitorii nu înregistrează restanțe în ultimele 6 luni de la data solicitării amânării ratelor;
• debitorii nu înregistrează restanțe la data de suspendare a termenului de plată;
• la data de cererii, debitorii nu are o altă înțelegere de restructurare a datoriilor, încheiată cu creditorul. Printre aceste variante se numără și trecerea de la ROBOR la IRCC.
Cum soliciți amânarea ratelorPotrivit proiectului de lege, pentru a beneficia de amânarea ratelor, persoanele fizice sau juridice trebuie să prezinte creditorului o declarație pe propria răspundere în care menționează că în ultimele trei luni le-au crescut cheltuielile cu 25%, față de o perioadă similară din anul 2021.
Avantaje amânarea ratelorAvantajul proiectului de lege este că persoanele fizice sau juridice au un răgaz de timp în care să-și gestioneze bugetul astfel încât să poată plăti ratele lunare ale creditelor.
Dezavantaje amânarea ratelorDezavantajul amânării ratelor este că scadența creditului va fi prelungită cu perioada amânării, deoarece ratele amânate vor trebui oricum plătite. De asemenea, se plătește dobânda acumulată în perioada de amânare.
„Orice amânare înseamnă că la final vei plăti ce ai amânat plus dobânda care s-a acumulat pe perioada respectivă. Deci, vei plăti mai mult, indiferent de nivelul dobânzii. După care venim şi ne referim la nivelul dobânzii. Dobânda este încă în creştere. Această măsură, repet, nu este singura măsură aplicabilă. Este o măsură doar pentru cei care chiar sunt în acea situaţie în care nu-şi mai pot plăti ratele" a declarat Adrian Câciu, ministrul finanțelor.
Exemplu de exercițiu financiar privind amânarea ratelorPresupunem că la creditul actual mai avem de plată 150.000 de lei pentru următorii 15 ani, cu o dobândă de 6%. Dacă apelăm la amânarea ratelor cu nouă luni vom plăti mai mult cu 56 de lei la fiecare rată, iar costul total va crește cu 10.100 de lei, potrivit unui exercițiu financiar prezentat de raiffeisen.ro.
Iată mai jos calculele
Fără amânare de plată
Credit: 150.000 lei
Dobândă: 77.841,34 lei
Total: 227.841,34 lei
Rată lunară: 1.266 lei
Cu amânare de plată
Credit: 156.656,006 lei
Dobândă: 81.295,59 lei
Total: 237.951,65 lei
Rată lunară: 1.322 lei
Diferența
Credit: 6.656 lei
Dobândă: 3.454,25 lei
Total: 10.110,31 lei
Rata lunară: 56 de lei (care se adaugă la suma de plată a fiecărei rate)
Pe fondul crizei generate de pandemia de Covid-19, Guvernul a emis duă ordonanțe de urgență prvind amânarea ratelor băncilor și IFN-urilor de consumatorii afectați prin diminuarea veniturilor.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania , amanarea ratelor , credite bancare
Dată publicare: 22-08-2022 15:27