Modifica setarile cookie
Toate categoriile

A început sezonul ciupercilor. Care sunt cele mai spectaculoase tipuri preferate de români

Your browser doesn't support HTML5 video.

A început sezonul ciupercilor sau carnea vegetarienilor, cum li se mai spune. Și nu întâmplător, deoarece multe aduc la gust cu puiul și vita.

Cu forme și culori spectaculoase, ciupercile mai puțin cunoscute la noi sunt livrate în special în restaurante, unde bucătarii știu cum să le prepare.

Bucătar: „Ia uite! Asta se rumenește ca o bucată de aluat. La culoare se transformă în ceva care seamănă cu o gogoașă. E foarte interesantă ciuperca asta. Uite cum s-a transformat la culoare!”.

Coama Leului este una dintre cele mai spectaculoase ciuperci comestibile. Poate fi confundată ușor cu un burete zdrențuros. Crește pe stejari, frasini și nuci.

Coama Leului sau Lion's Main, așa cum este cunoscută în străinătate, este una dintre ciupercile deosebite, care a început să prindă și la noi. Deși este originară din China, ea crește pe tot globul, inclusiv în România. Atenție, însă, la noi este protejată. Așadar, dacă o vedeți prin pădurile de la noi, nu o culegeți, dar dacă totuși vreți să o aveți în farfurie, o puteți cumpăra de la fermierii care o cultivă special pentru asta.

Citește și
ciuperca Cordyceps
Oamenii de știință avertizează despre o posibilă pandemie de ciuperci parazite. „Este rețeta perfectă pentru flagelul fungic”

Poate fi gătită în tigaie, trasă în unt, cu puțin cimbru, sare și piper, însă merge de minune și la grătar, într-o tocăniță sau o supă cremă. Ceva mai dulce, King Oyster, fură toate privirile. Este cărnoasă, dar costă între 100 și 150 de lei kilogramul.

Bucătar: „Gătit înseamnă un minut pe o parte, un minut pe cealaltă. Și, rezultatul, ia uite, ăsta e! Seamănă cu un file de pește. Uite, le vezi cum se mișcă? E limpede că sunt foarte moi și foarte gustoase în același timp”.

Marius Tudosiei, proprietarul unui restaurant: „King Oyster și Black Pearl King, împreună cu minunăția asta mică, Pioppino, e o ciupercă de preferat să o gătim întreagă, pentru că piciorul are o textură foarte bună și are un gust foarte bun. Seamănă foarte bine cu carnea”.

Un spectacol este și o ciupercă botezată Puiul Pădurii. Denumirea nu este întâmplătoare, pentru că aduce cu pieptul de pui. Pentru un kilogram o să dați, în medie, 60 de lei.

Adrian Alexe, proprietarul unui restaurant: „Uitați, acesta este. Nu scade foarte mult la gătit, rămâne cu această consistență. Clienții, de câțiva ani, au început să învețe despre sezonalitatea ciupercilor și au început să le cunoască. Noi învățăm de la cei care le cultivă sau le adună, și dăm mai departe informația, gătindu-le”.

Deocamdată, aceste ciuperci sunt cultivate în cantități mici, la cerere, ori sunt culese din pădure. Românii cumpără mai ales hribi, champignon ori pleurotus.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult