Trei milioane de români, din familii aflate la limita sărăciei, prinși la mijloc în scandalul măștilor
Your browser doesn't support HTML5 video.
Autoritățile amenință cu rezilierea contractului, pentru întârzieri la livrare, deoarece nu au fost aduse în ţară, nici jumătate dintre cele peste 100 de milioane de măști, prevăzute iniţial. La rândul ei, firma câștigătoare spune că totul este în grafic, și susține că va cere despăgubiri de zeci de milioane de lei, statului român.
Într-o familie din satul Slătioare, judeţul Argeş, sunt 6 copii. Trăiesc foarte modest dar nu renunţă la şcoală. 5 dintre copii ar trebui să fie în siguranţă, în bănci, din 14 septembrie. Mama lor le-a spus că în cel mai bun caz vor purta o mască pe săptămână. Atât îşi permit.
Lidia Zgripcea, mama copiilor: "Am crezut că se ţine masca o săptămână. Ei mai mult o păstrează, adică o ţine să nu o rupă sau să o murdărească."
De gel ori şerveţele dezinfectante nu poate fi vorba. Şi la fel e în sute de mii de familii din toată România, aflate la limita sărăciei. La toţi aceşti oameni ar fi trebui să ajungă măştile promise. Statul a încheiat un cotract pentru peste 100 de milioane de măşti, dar nu au fost împărţite nici jumătate. Ministrul Sănătăţii anunţă că a demarat o anchetă internă, ameninţă cu rezilierea contractului şi cu cererea de despăgubiri de la firma câştigătoare care ar fi trebuit să-şi onoreze partea de înţelegere.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: "Vom cere despăgubiri la acele firme, având în vedere că nu s-au respectat nişte tranșe care urmau să vină în fiecare zi, în acest moment noi reevaluam acel contract cum am spus şi ieri avem la nivelul ministerului o comisie de anchetă internă pentru a vedea şi achiziţia în sine, dar şi contractul."
Contractul pentru furnizarea măştilor a fost scos la licitaţie încă din iunie, însă a fost semnat abia pe 11 august. A fost câştigat de compania Naguma Medical Supply, parte a unui grup de firme care până atunci activaseră în imobiliare. Furnizorul avea la dispoziţie cel mult 5 zile pentru depunerea unei garanţii de bună execuţie, pe care a plătit-o abia pe 21 august, după ce ministerul i-a trimis o somaţie în acest sens.
Deşi ar fi trebuit să livreze primul lot de măşti în cel mult 2 zile de la depunerea garanţiei, distribuirea a început abia pe 24 august, în condiţiile în care au existat şi contestaţii la licitaţie, soluţionate în instanţă. Când au auzit că sunt ameninţaţi cu rezilierea contractului, reprezentanţii firmei au contraatacat. Corespontentul Știrilor ProTv, Rareș Năstase, i-a contactat pe reprezentanţii societăţii şi le-a cerut o declaraţie filmată, însă nu a obţinut un punct de vedere. Oricum, încă de miercuri, şefii firmei au emis un comunicat de presă, în care, au avertizat la rândul lor că vor cere despăgubiri de peste 66 de milioane de lei, dacă ministerul sănătăţii le va rezilia contractul, fără să le dea notificare şi implicit să le mai acorde un nou răgaz, un termen de alte 15 zile în care să livreze şi restul de măşti.
Şefii companiei Naguma Medical Supply declară că au împărţit 50 de milioane de măşti şi promit că vor face distribuirea până la sfârşitul săptămânii viitoare!
Din lista cu loturile expediate pe judeţe rezultă însă că până acum ar fi fost trimise mai puţin de 32 de milioane, nu 50, cum afirmă societatea, în acelaşi comunicat de presă. Ciudat este că şi ministrul Sănătăţii precizează un alt număr.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: "În acest moment avem în jur de 42 de milioane de măşti care au ajuns la populaţie până la 102 milioane mai sunt."
Dincolo de declaraţii, cifre şi ameninţări, milioane de români din familii sărmane aşteaptă măştile. Pentru ei, fiecare pas pe care îl fac poate fi periculos, dacă nu se pot proteja de virus.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: ministerul sanatatii , saracie , masti
Dată publicare: 03-09-2020 19:48