Modifica setarile cookie
Toate categoriile

14 hectare de pădure din Gura Humorului, distruse de o furtună. FOTO

Your browser doesn't support HTML5 video.

Fenomen meteo extrem în județul Suceava.

O furtună puternică a distrus 14 hectare de pădure de brad și molid. Este vorba despre un ciclon local, spun specialiștii, care a făcut prăpăd. După un vuiet care i-a înspăimântat pe localnici, arborii au fost secerați de vijelie ori smulși din pământ, iar grindina, cu bucăți mari de gheață, a distrus culturile.

În imaginile surprinse de un martor se vede cum deasupra pădurii din comuna Mănăstirea Gura Humorului, în locul cunoscut sub numele La izvor sub Bobeică, se mișcă un fuior de nori negri.

Vârtejul care a rup pădurea a fost provocat, cel mai probabil, de ciocnirea unui ciclon mediteranean cu un front atmosferic rece. În urma impactului, întocmai ca la o tornadă, aerul cald a fost împins violent în sus de cel rece, care s-a lăsat vijelios spre sol cu viteze din ce în ce mai mari. Vântul s-a izbit de munți, iar când a străbătut pădurea a căpătat, pe alocuri, 200 km/h și a secerat arborii.

Silviu Gurlui, cercetător Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași: "A fost o mișcare a curenților de aer pe verticală. Și, cred eu, în atmosferă, poluare foarte mare la altitudini mari, care a dus la o mărire a concentrației grindinii căzute la sol și a curenților de aer de la sol."

Citește și
Imagini amuzante cu un urs, surprinse în Parcul Național Retezat. ”Mâncărimea, bat-o vina!”
Imagini amuzante cu un urs, surprinse în Parcul Național Retezat. ”Mâncărimea, bat-o vina!”

Dinspre pădure se auzea un zgomot asurzitor, spun oamenii. Între timp, la poalele pădurii, în localitatea Poiana Micului, timp de 10 minute cât a durat vârtejul, a căzut grindină puternică.

Localnică: ”Dintr-odată a început să bată un vânt foarte puternic și s-a întunecat, nu a tunat foarte puternic, s-a auzit ca un șuierat prin pădure. A bătut gheața cam 10 minute. Localitatea e jos, s-au văzut nori, s-a auzit vânt foarte puternic prin pădure, ca un șuierat. Furtuni au mai fost, dar nu așa puternice.”

Pozele de după trecerea vârtejului arată un dezastru. Pădurea e distrusă pe mai multe porțiuni și mii de copaci sunt smulși din pământ sau rupți de la diferite înălțimi. În total, furtuna devastatoare a afectat 14 hectare și a secerat circa 5.000 de metri cubi de lemn, spun autoritățile.

Florin Andrieș, secretar comuna Mănăstirea Gura Humorului: "S-a produs o ruptură în masă a arborilor în mai multe ochiuri, ochiul de bază având o suprafață de aproximativ 12 hectare jumătate, cu o formă dreptunghiulară, pădurea din brad și molid și pur și simplu nu a rămas un arbore întreg.”

Iulian Cimpoeșu, prefectul județului Suceava: "Se pare că a fost un ciclon. Acea furtună puternică a afectat și un bloc de locuințe din localitatea Scheia din județul Suceava: 14 hectare de pădure doborâte, unii arbori rupți efectiv, alții smulși din rădăcină.”

Potrivit specialiștilor, asemenea fenomene extreme apar mai ales când curenții de aer transportă de la distanțe considerabile valuri de poluare în zone de altitudine.

Pădurea care fost distrusă aparține Ocolului Silvic Gura Humorului. Pagubele au fost estimate la peste un milion de lei.  

Foto: Facebook/Regia Nationala a Padurilor - Romsilva

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult