10 fermieri au găsit rețeta succesului pentru a-și vinde produsele restaurantelor de top
Your browser doesn't support HTML5 video.
În acest fel, nu mai rămân cu marfa în depozit, iar bucătarii au produse proaspete și la prețul corect, pentru că sunt eliminați intermediarii.
Alături de alţi 9 fermieri, familia Cățean din Rotbav - judeţul Braşov - aprovizionează cu brânză, carne, pește şi legume 7 restaurante. Au reuşit să îi convingă pe bucătari să cumpere de la ei după ce s-au unit într-o asociaţie care livrează marfa direct la uşă.
George Cățean, fermier: "De multe ori restaurantele refuză să ia materie primă de la producătorii locali pentru că nu există documente fiscale. În momentul de față, oferta pe care noi o facem ca şi cooperativă acoperă tot acest segment."
Pentru că în acest fel au o piaţă sigură, fermierii ştiu exact cât să producă şi nu rămân cu marfa nevândută. În plus, câştigă şi restaurantele, pentru că sunt eliminaţi intermediarii care uneori scumpesc nejustiticat produsele.
Fermier: "Dacă ştii ce trebuie să produci lunar, atunci aşa te organizezi să poţi să produci respectivă cantitate. Rezolvă problema livrărilor."
Bogdan Bard, proprietar restaurant: "Se comandă de pe o zi pe alta şi mâncarea pe care o gătim noi e făcută proaspătă, le gătim în ceaune în fiecare zi. Este absolut normal, mâncarea tradițională să se facă cu ingrediente tradiţionale, să încurajezi producătorul local."
Clienţii sunt încântați că pot comanda mâncăruri preparate din produse locale.
Client: "E mâncare foarte bună şi în felul ăsta ajung banii direct la cei care au produs mâncarea, fără intermediar."
Client: "Sunt foarte gustoase toate şi tot timpul ştiu că au acelaşi gust, nu se schimbă reţeta. Din ce am văzut, la bistro vine constant cineva care vinde roşii."
Cei 10 fermieri care s-au unit şi livrează marfa restaurantelor vor să îi invite şi pe turişti la ei în gospodărie, să le guste produsele.