Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum să avem dinți sănătoși și să evităm parodontoza. Ce trebuie să facem dacă ne sângerează gingiile

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cu toții știm reclamele la televizor când cineva se spală pe dinți și scuipă în chiuvetă spumă cu sânge. Și ne întrebăm - dacă ar sângera orice organ, nu-i așa că v-ați duce la medic?

Dr Alexandra Mircea, medic stomatolog, ne explică ce trebuie să facem când avem aceste simptome, si cum să evităm riscul de a ne pierde dinții din cauza parodontozei.

Alexandra Mircea, unul dintre cei mai urmăriți dentiști din România pe rețelele de socializare, este gazda emisiunii ”Smile with Style”, care se difuzează exclusiv online pe stirileprotv.ro și VOYO.

Dr. Alexandra Mircea:

Degeaba vrem dinți sănătoși, dacă gingiile nu sunt sănătoase. Și poate suna ciudat, nu? Pentru că toți ne preocupăm de sănătatea dinților. Dar ați auzit despre boală parodontală? Ea se mai numește și boala dinților sănătoși.

Ea afectează doar gingiile și suportul osos, adică suportul în care stau dinții. Și acum să facem puțină anatomie: dintele nostru stă într-un suport osos legat foarte bine de os, cu niște ligamente.

Citește și
(P) Cum poți avea un zâmbet de zece, dacă iei 10 la Bac. Tratamente dentare gratuite pentru cei mai buni elevi
Cum scapi de frica de dentist. “Sunt o grămadă de povești horror cu medici care-ți pun genunchiul în piept, să scoată dinții”

Pe os există gingia, ceea ce înseamnă că dacă gingia se retrage și este tot mai puțină, nu mai aveți nici os, și, în curând, dintele urmează să se miște și să-l pierdeți.

Așa că astăzi discutăm despre importanța gingiilor și cum avem grijă de ele. Aspectul natural al gingiei este reprezentat de o culoare roz, gingia să nu fie inflamată, să nu doară și să fie foarte bine lipită de suprafața dintelui. În plus de asta, gingia nu trebuie să sângereze.

Cu toții știm reclamele la televizor când cineva se spală pe dinți și scuipă în chiuvetă spumă cu sânge. Și ne întrebăm - dacă ar sângera orice organ, nu-i așa că v-ați duce la medic? Așa și cu dentistul. E important ca atunci când vă sângerează gingiile, asta să reprezinte un semnal de alarmă pentru voi.

Se întâmplă să avem perioade care sunt foarte aglomerate, în care nu reușim să ne spălăm corect pe dinți, acasă. Dăm așa, repede cu periuța, dar de fapt nu reușim să fim eficienți să îndepărtăm toate resturile alimentare de pe dinți în momentele respective.

Aceste depuneri de resturi alimentare irită gingia, care se umflă și începe să sângereze foarte ușor. Și aici poate începe un cerc vicios. Vă speriați pentru faptul că gingiile sângerează?

Nu mai periați atât de bine, pentru că vedeți sânge, și atunci se acumulează și mai multă placă bacteriană, care se transformă în tartru. Tartrul este solid și este o magazie de microbi care afectează atât gingiile, cât și dinții, favorizând apariția cariilor.

Ce este important de făcut? Vă periați corect pe dinți, chiar dacă o să sângereze, și urmăriți zilele următoare dacă sângerarea persistă. Dacă persistă, mergeți la medicul dentist pentru un consult și pentru un detartraj.

În plus față de de igiena dentară foarte corect realizat acasă, este important să mergeți la fiecare șase luni la medicul dentist sau la igienist, care să facă o igienizare completă. Adică vă face detartraj, periaj airflow - pulberea de bicarbonat care îndepărtează colorațiile superficiale, și care curăță foarte bine între dinți, și poate să pună și geluri de protecție.

Există posibilitatea ca gingiile să sângereze foarte tare la un detartraj, pentru că au fost acumulări mari de tartru și de placă bacteriană. E important să continuați igiena dentară corectă acasă și să nu vă speriați, chiar dacă ele mai pot fi sensibile una- două zile după detartraj.

Există însă situații când încărcătura microbiană și de tartru a fost atât de mare, încât e nevoie de intervenția medicului specialist parodontolog.

Cu siguranță ați auzit de parodontoză, care se referă la sănătatea suportului dinților, adică osul și gingia care îl acoperă. Faptul că nu reușim să spălăm corect dinții, faptul că nu mergem constant la controale periodice și se acumulează multe bacterii, resturi alimentare - poate favoriza apariția bolii parodontale. Dacă gingiile sângerează frecvent, voi nu le băgați în seamă.

Resturile alimentare și depunerile de tartru coboară foarte mult pe lângă rădăcina, cauzând topirea osului și deci retragerea gingiilor de pe suportul osos împuținat care a rămas. În momentul în care nu interveniți mult timp, dinții încep să se miște, pentru că nu mai există suport osos care să îi păstreze sănătoși.

Ce face un parodontolog în această situație? Este foarte important să vă instruiască să aveți o igienă dentară corectă acasă. Și în afară de igiena pe care voi o realizați acasă, medicul specialist parodontolog o să curețe foarte bine suprafețele dinților și ale rădăcinilor, așa încât să nu mai existe microbi, să nu mai existe resturi de tartru sau de placă bacteriană pe suportul dinților, iar gingia să se lipească din nou pe suprafața dintelui curat.

Sunt situații în care este nevoie de operații suplimentare pentru a adăuga os sau pentru a adăuga gingie. Atunci când boala parodontală a avansat - și este important să știți că boala parodontală nu se vindecă, dar se poate stopa.

De aceea, dacă se întâmplă să fiți afectat de boala parodontală, este foarte important să aveți o prietenie strânsă cu medicul vostru specialist parodontolog.

Ca să rezumăm aceste multe informații pe care vi le-am oferit astăzi, mergeți periodic la control și la detartraj, cam la fiecare șase luni. Nu vă speriați atunci când perindu-vă pe dinți vă sângerează gingiile. Monitorizați, și dacă nu se oprește, mergeți la o consultație.

Și întotdeauna trebuie să știți că există medici specialiști parodontologi care se ocupă cu sănătatea gingiilor voastre. Aveți grijă de dinții voștri.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult