Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Vaccinarea anti-HPV ar putea fi inclusă în programul național de imunizare pentru fetele cu vârste între 11 și 15 ani

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vaccinul anti-HPV se găsește tot mai greu în farmacii. Trei doze pot costa peste 2.000 de lei.

În schimb, mai sunt vaccinuri la medicii de familie pentru fetele de sub 18 ani, care primesc serul gratuit. În aceste condiții, Ministerul Sănătății ia în calcul să includă vaccinarea anti-HPV în programul național de imunizare pentru fetele cu vârste între 11 și 15 ani.

România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la rata mortalității din cauza cancerului de col uterin. Peste 90% din cazuri sunt provocate de Human Papilloma Virus, pe scurt HPV. Boala poate fi însă prevenită prin vaccinare.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: ”Ne gândim să reintroducem în program pentru fetițele 11-15 ani, la fetițe întâi și apoi la baieți, un sistem mixt compensare în funcție de categoria de vârstă.''

Vaccinul se administreaza în două sau trei doze în funcție de vârstă. Fetele cu vârste între 11 și 18 ani pot fi imunizate gratuit la medicul de familie. Pentru cele care au între 11 și 15 ani sunt prevazute două doze la un interval de șase luni. Peste 46.000 de adolescente au fost imunizate anul trecut, iar la Direcțiile de Sănătate Publică mai sunt peste 44.000 de doze.

Citește și
Caravana HPV este în Cluj. Femeile e pot testa gratuit pentru prevenția cancerului de col uterin
Caravana HPV este în Cluj. Femeile se pot testa gratuit pentru prevenția cancerului de col uterin

Persoanele care au împlinit 15 ani trebuie să facă trei doze de vaccin, astfel: se administrează prima doză, apoi, după o lună se face a doua injecție. Pentru a treia a doză trebuie să treacă cel puțin trei luni de la a doua.

Infecția cu HPV poate provoca însă și alte probleme grave de sănătate, inclusiv în rândul bărbaților. Un pacient povestește că în urmă cu câțiva ani i-au fost depistate două tulpini de HPV, una dintre ele considerată periculoasă. După ce s-a sfătuit cu medicii și-a făcut cele trei doze de vaccin, pentru care a plătit atunci 1.800 de lei.

Pacient: ”A fost o perioadă dificilă. Consider că acești bani au meritat. Recomand baieților să îl facă.''

Dr. Corina Stoica: ”A crescut numărul solicitărilor, mai ales vin paciente de 25-30 de ani, cele care ar fi trebuit vaccinate în urmă cu 10 ani. Ar trebui vaccinaţi toti copiii, mai ales că HPV-rile sunt implicate si în cancere anogenitale şi în cancere ORL.''

Serul anti-HPV este produs de o singură companie, iar reprezentanții farmaciilor nu cumpără multe doze, de teama că ar putea rămâne cu ele pe stoc, așa cum s-a mai întâmplat.

Anca Crupariu, reprezentant al Colegiului Farmaciștilor din România: ”În acest moment nu este în farmacii. În platformă sunt acum în jur de 10.000 de doze, ceea ce înseamnă că au intrat la distribuitori şi în scurt timp vor intra, în funcție de comenzi, şi la câteva farmacii.''

În Scoția, incidența cancerului de col uterin a scăzut cu 89% după ce vaccinarea anti-HPV a fetelor de 12 și 13 ani a fost inclusă în programul național de imunizare. În urma aceleași decizii, Australia poate deveni în curând prima țară care va eradica această boală.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult