Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Problema medicală care ucide un român la 30 de minute. Afectează tot mai mulți tineri

Your browser doesn't support HTML5 video.

La fiecare 30 de minute, un român moare din cauza unui infarct. Vârsta la care apare această problemă gravă de sănătate a scăzut considerabil, afectând și persoane sub 30 de ani.  

Mulți dintre cei care supraviețuiesc unui infarct nu primesc tratamentul corespunzător sau îl întrerup, ajungând adesea să sufere un al doilea infarct, care le este fatal.

Cardiologii subliniază importanța traseului medical pe care pacienții trebuie să-l urmeze după externare și au întocmit un ghid destinat atât pacienților, cât și medicilor. Într-o singură gardă la Spitalul Universitar din București, 17 pacienți au fost internați cu infarct.

Un pacient cu infarct a declarat: „Am avut palpitații, tensiunea era oscilantă, iar la un moment dat am devenit hipotensiv. M-am trezit noaptea cu o durere acută în piept, pe care nu o mai avusesem până atunci.”

Dr. Cristi Udroiu, medic primar de cardiologie intervențională, a afirmat: „29 de ani, 34, 36, 38...42...infarctul nu mai are limită de vârstă. Pacienți mai tineri decât noi vin cu infarct.”

Citește și
furie
Accesele de furie pot creşte riscurile de a suferi un infarct sau un accident vascular cerebral

După externare, mulți pacienți nu revin la control și nu urmează tratamentul necesar pentru restul vieții. Lipsa cardiologilor în multe zone ale țării agravează această problemă.

Prof. dr. Dragoș Vinereanu, medic primar cardiolog, a explicat: „În momentul externării, pacientul trebuie trimis către medicul de familie. Medicul de familie trebuie să verifice dacă toate elementele legate de prevenția secundară și controlul factorilor de risc sunt respectate. Prima vizită la cardiolog trebuie să fie între 4-6 săptămâni.”

Societatea de Cardiologie din România a elaborat un ghid, după modelul ghidurilor europene, pe care pacientul cu infarct îl va primi la externare. Medicul de familie va trebui să urmărească evoluția pacientului în concordanță cu acest document, care va indica ajustarea tratamentului necesar pentru reglarea colesterolului, unul dintre principalii factori în apariția bolilor cardiovasculare.

Prof. dr. Dan Gaiță, medic primar cardiolog, a declarat: „Această fișă nu numai că limpezește pacientului niște semne de întrebare, dar este și un instrument de responsabilizare. Este important să ne convingem pacienții că tratamentul trebuie urmat permanent, împreună cu schimbări ale stilului de viață, cum ar fi renunțarea la fumat, combaterea sedentarismului și obezității.”

Un studiu realizat în urmă cu 4 ani a arătat că în România mai puțin de 13% din cei care supraviețuiau unui infarct ajungeau să aibă un nivel optim al colesterolului, astfel încât viața să nu le mai fie pusă în pericol. Între timp, situația a devenit și mai îngrijorătoare. Procentul a ajuns la 9%, unul dintre cele mai mici din Europa.

Autoritățile încă lucrează la strategia de boli cardio și cerebrovasculare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult